Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een wereld van verschil

De afstand tussen Nederland en Ierland is niet zo groot, het verschil in het werk dat een dierenarts doet des te meer.

Met het testen op tuberculose, wat ik al eens eerder besproken heb, is in onze praktijk elke dierenarts anderhalve dag per week mee druk. Dat is weinig in vergelijking met andere praktijken, waar het testen de hoofdmoot van al het werk vormt. Wij doen nog relatief veel visites.

Onthoornen: kalveren worden in Ierland niet onthoornd als ze een paar weken oud zijn, maar pas als ze een aantal maanden (of meer!) oud zijn! Dieren met hoorns mogen niet op de veemarkten verschijnen. Vandaar dat ze onthoornd worden tegen de tijd dat ze verkocht gaan worden. Dus geen brander hier, maar een draadzaag of (bij grote hoorns) een gewone zaag. In de toekomst wordt het waarschijnlijk verplicht gesteld om op een leeftijd van enkele weken te onthoornen.

Castreren: vleesvee heb je veel in Ierland. Vleesstiertjes worden vaak gecastreerd, omdat de vleeskwaliteit van ossen (‘bullocks’) beter is. Castreren gebeuirt vanaf een leeftijd van enkele maanden met een kneustang of met ringetjes. Beide methodes zijn pijnlijk voor de dieren. Voor de veearts is het voordeel van de ringen dat deze methode niet meteen pijn doet: de kans op een trap is veel kleiner dan bij het kneuzen van de zaadstreng.

Bekappen: Het bekappen op zich verschilt niet met Nederland, alleen de manier hoe de poot wordt opgetild: We hebben hier geen klauwbekapbox maar iets anders: een ijzeren constructie die je op een buis vast klemt met een soort katrol. Daar maak je het touw, dat om de koeiepoot zit, aan vast en opdraaien maar! De koe moet dus ergens tussen buizen vast staan, maar een dergelijke ‘crush’ heeft bijna elke boer. Zie de foto’s.

Bloed tappen: Nederland is vrij van Brucellose en alleen bij een verwerper moet verplicht getapt worden voor onderzoek op Brucellose. Ierland is helaas niet vrij en het afgelopen jaar zijn er zelfs uitbrraken van Brucellose in Noord-Ierland geweest. Daarom moeten alle vrouwelijke runderen boven een jaar, en alle stieren boven twee jaar, getapt worden om op deze ziekte onderzocht te worden.

Seizoenswerk: bijna alle koeien kalven hier in het voorjaar. Dat betekent dat het dan dus erg druk is voor de veeartsen. Kalven in het voorjaar betekent ook: onthoornen, castreren, opvoelen en scannen in het najaar!

« vorige |

Foto

Hanneke Mertens

Eén reactie

  • no-profile-image

    eva

    Lekker diervriendelijk zo'n lapje rundvlees uit Ierland!

Of registreer je om te kunnen reageren.