Rundveehouderij

Achtergrond

Duitse nuka’s overspoelen Nederland

Wat kalverhandelaren al weken vertelden, wordt nu ook gestaafd door statistieken van Dienst Regelingen: met name Duitse nuka’s zorgen voor grote prijsdruk op de Nederlandse kalvermarkt. Liep hun aantal van juli tot en met september nog geleidelijk op van 23.000 naar 27.000 per maand, in oktober kwam een klapper met ruim 47.000. Ter vergelijking: vorig jaar ging het om gemiddeld 15.000 dieren per maand.
Ook uit België komen steeds meer nuka’s, zo’n 9.000 tot 10.000 per maand. Dat is de helft meer dan het jaar ervoor. Daar staat een teruggang van dieren uit Polen tegenover, en ook Groot-Brittannië levert in door de MKZ-beperkingen daar.
Blauwtong ligt aan de basis van deze Duitse toevloed. De Duitsers leveren normaliter veel kalveren aan Frankrijk en Spanje. Maar die landen schermen zich af met een beroep op de blauwtonguitbraken in Duitsland. Merkwaardig, omdat ze zelf ook met de ziekte kampen.
Geen wonder dat de nuka-prijzen de laatste weken rap dalen. Het totaal van de in de grafiek getoonde maanden beloopt in 2007 262.301 geïmporteerde nuka’s (uit deze vier landen); de totale import beliep 342.652 nuka’s. In dezelfde periode in 2006 waren dat 213.654 stuks voor de genoemde vier herkomstlanden en 256.408 alles bij elkaar. Het betekent dat van juni tot en met oktober 34 procent meer nuka’s zijn geïmporteerd.
Afgelopen week leidde dat tot prijsverlagingen tot een tientje per stuk. Dat gaat deze week waarschijnlijk opnieuw zo.

Prognose:

Weer €10 eraf.

Of registreer je om te kunnen reageren.