Rundveehouderij

Achtergrond

Controle door hoge heren

Twee professoren doen een inval en controleren de diergezondheid. Het moet anders, zeggen ze. Terug naar trekzalf en verband om de koeienpoten. No way!

Vandaag, 27 augustus, kwamen er ineens twee professoren op het bedrijf, waarschijnlijk gestuurd door ‘mijn vriend’ de bedrijfsdierenarts die nu met vakantie is. Ze zeiden dat we verkeerd bezig waren met hoe we de stinkpoten behandelen. Volgens de wet moeten dieren die het hebben apart komen te staan. Want de bacteriën besmetten de andere koeien en komen in de melk. Ik vertelde ze dat de bacterie bij alle koeien aanwezig is, en niet in de melk komt als de spenen normaal gereinigd worden.

Ze wilden echter totaal niet luisteren. Ook niet toen ik zei dat de bedrijfsdierenarts de koeien eerst half kapot liet gaan en de poten 2 maal dikker waren dan normaal eer hij iets deed. Wij behandelen nu preventief, het voet bad is ook net klaar. En indien nodig krijgen de koeien een kuur, maar ik zei niet waarmee. Een kuur was voor hen namelijk insmeren met zwarte trekzalf en verband erom.
Wij bekappen, geven 2 dagen oxytetra in de nek en klaar. Ook heb ik hier zalf gevonden met 3 % oxytetra er in die je tussen de tenen en over het balgewricht kunt smeren. Violet spray kost hier dik 10 euro, maar deze zalf is beter. Ze is heel vet en plakkerig. Na een dag zie je al dat er een korst op de balwoekering komt. ‘Nee’, zeiden de 2 heren. “Het moet via onze methode’.

Nageboortepil van trekzalf

Onze bedrijfsdirecteur, een kazak, stelde hun voor om het maar een maand aan te kijken.
Over de zieke baarmoeders zeiden ze niks. Ze weten namelijk niet hoe zoiets op te lossen. De hier gebruikte nageboortepil bestaat uit glycerine en zwarte trekzalf. Toen ik die zag, dacht ik die maar niet te gebruiken. Met die pillen kun je wel een weg asfalteren, maar niet een baarmoederontsteking verhelpen.

De heren professoren gingen met het voorstel van de directeur akkoord. Ze zouden wel de volgende maand tuberculose-onderzoek komen doen. We durven ze niet te hard tegen te spreken, want als je dat doet, verklaren ze het bedrijf gewoon tuberculosebesmet.

De lokale mensen op het bedrijf denken dat ik veearts ben. Ik laat ze maar in de waan. Ook de professoren vroegen of ik veearts was. Ik zei dat ik dat zo’n beetje was, want dan sta je wat beter in hun aanzien.

Bierbostel is slecht voer

Een van de professoren had al eerder tegen de buitenlandse managers gezegd dat bierbostel slecht voer was. Koeien zouden er dikke hakken van krijgen. Dat zou wel eens waar kunnen zijn, maar om een heel andere reden dan voeding.
Op een rantsoen met bierbostel hebben koeien minder vaste mest. En in de oude Russische stallen is het ligbed te lang. De dunne mest komt op het ligbed, en daar mag die koe dan in liggen. Geen wonder dat je dan doorgelegen hakken en knieën krijgt. Maar dat is geen reden om bierbostel tot slecht voer te verklaren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.