Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Bloed, zweet en modder!

De afgelopen dagen heeft het bijna onafgebroken geregend. De weiden zijn verzadigd, al het vee wordt naar binnen gehaald, overal modder, de auto slipt op onverharde wegen, regenpak aan.

Ik ben nu bijna vier maanden hier aan het werk. Ik leer de boeren en de omgeving kennen en dat maakt het werk steeds leuker. Zo stapte ik pas een winkel binnen en kwam daar een veehouder tegen wiens kalf ik de vorige dag had behandeld. He is flying!'', zei hij, wat betekent dat het goed met het kalf ging!
Wegen hebben hier geen namen, iedereen werkt met ‘landmarks’ zoals de red door, de white wall en Duffy’s pub. Belangrijke kruispunten hebben ook een naam, zoals Brennans cross of Finegans cross. Boeren vinden het erg grappig dat een Hollandse meid al hun lokale landmarks kent! Je moet wel, wil je iedereen vinden, maar ik moet zeggen dat het ook leuk is om je weg te leren vinden, om shortcuts te ontdekken en steeds makkelijker van het ene naar het bedrijf te rijden.

bloederig werkje loopt uit de hand

Vorige week was ik bij een koe met red water ofwel Babesiose. Bij deze ziekte worden de rode bloedcellen afgebroken. Ze was er zo slecht aan toe dat ik haar een bloedtransfusie moest geven. Een rustige donorkoe uitgezocht en bij deze koe een gat in haar halsader gemaakt. Eerst stroomde het bloed rustig maar even later goot het uit de koe. Ik raakte in paniek want dacht dat het nooit meer te stelpen zou zijn, dat ze zou verbloeden! Ik waarschuwde de veehouder al dat het misschien mis zou gaan en belde in paniek naar mijn collega, die me zei de huid goed dicht te hechten en dat het dan goed moest komen. 'Don’t worry'. Tijdens het bellen had ik hard met mijn vuist op het bloedvat gedrukt en toen ik na het telefoongesprek mijn vuist weghaalde was het bloeden gestopt! Pfff…Toen de 10 liter (!) via een infuus aan de zieke koe gegeven.

kalf met enorme buik

Gisteren kwam ik uit bij een koe, kalvende met het kalf er half uit: kop en voorpoten waren zichtbaar. Het kalf was met geen mogelijkheid verder uit de koe te krijgen. Een foetotomie (kalf in stukken zagen) was nu ook niet mogelijk: het kalf zat te ver nog in de koe. Het was een derdekalfs holsteinkoe, ook een HF stier, dus vreemd dat het niet opschoot…ik voelde al wel dat het kalf een hele dikke buik had. Dus maar een keizersnee, op de koe die inmiddels lag. In de buik trof ik een enorm kalf aan, met een buik als een ballon. Mijn baas moest me te hulp schieten om het kalf uit te koe te krijgen. Het bleek een misvormd kalf te zijn: een enorme buik! De veehouder had echter gezien dat het nog geleefd had toen het met de kop uit de koe hing. Zoiets maak je ook maar zelden mee.

Foto

Hanneke Mertens

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjakie

    Hallo Hanneke, wij hebben op ons bedrijf ook eens zo'n geval, een levend kalf met een enorme waterbuik, op het bedrijf gehad. Met geen mogelijkheid te verlossen.... De opgeroepen veearts schatte de toestand en overlevingskansen in en besloot met z'n vinger een gat in de buikwand van het kalf te drukken ter hoogte van de navel. Gevolg: een stortvloed en een vlot afkomend kalf dat binnen enkele ogenblikken de ogen voor altijd sloot. Het moederdier had echter nauwelijks geleden en een keizersnede was overbodig. Misschien het proberen waard bij het volgende geval?!

    Gr. sjakie

Of registreer je om te kunnen reageren.