Rundveehouderij

Achtergrond

Bloed, zweet en modder (2)

De penspomp is een handig apparaat, en het kan eigenlijk niet mis gaan. Tot die ene keer...

De vorige keer vertelde ik over de keizersnede op de koe met het misvormde kalf. De koe was na de operatie in een shocktoestand. De volgende dag lag ze nog steeds, ze had waarschijnlijk buikvliesontsteking door de abnormale keizersnede. Ik gaf haar weer vloeistof: twee emmers water met een energierijk poeder, met behulp van een penspomp. Zo’n pomp zou ik niet kunnen missen: ik gebruik hem elke dag: om uitgedroogde koeien water te geven, om bij obstipatie paraffine te geven, en je kunt ’m ook gebruiken om lucht uit de pens af te voeren in geval van trommelzucht (tympanie).

Het verhaal van deze koe gaat verder. De volgende dag stond ze, at ze, dronk ze wat. We besloten haar nog eenmaal vloeistof te geven, met de pomp. Zo gezegd zo gedaan, ging allemaal goed. Na afloop wordt de koe plots zeer benauwd, ze gaat liggen, in borsthouding, met een voorpoot gestrekt... haar laatste minuten leken aangebroken. O nee, dacht ik, ik heb al het water in haar longen gepompt! Terwijl ik altijd controleer of de pomp goed zit - wat ik ook dit keer had gedaan - en de koe had niet gehoest, niks! Heel vreemd.

Later belde ik de fabrikant van de pomp op, en die vertelde me dat er in tien jaar nog nooit een melding was geweest dat de pomp in de longen terecht was gekomen, in plaats van in de maag. ‘Impossible’, verzekerde hij me. Toch was de reactie van de koe zeer vreemd.

’s Avonds belde ik de veehouder op: de koe was niet meer benauwd, maar erg zwak, en kon niet omhoog komen. Deze situatie bleef zo de afgelopen dagen. Ze was dan wel niet meer benauwd, maar ze knapte ook niet op. Ze at en dronk niet en leek pijn te hebben. Gisteren is ze dood gemaakt.
Wat het geweest is, die benauwdheidsaanval? Waarschijnlijk geen vloeistof in de longen: dan was ze zieker of al dood geweest, en had je een geur van rotting uit haar neus verwacht. Het klinkt vreemd, maar misschien heeft ze door de stress van de penspomp een hartaanval gekregen waardoor ze zo benauwd is geraakt. Daarna was ze erg verzwakt, en de combinatie met de buikvliesontsteking maakte het erger.
Zo zie je maar weer voor welke verrassingen je kunt komen te staan.

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.