Rundveehouderij

Achtergrond

Blank en rosé blijven beide pieken

Kalfsvleesverkopers typeren de afzet in kleurrijke termen als ‘niks wild, zeg maar normaal’ of ‘de vlammen slaan er niet uit’. Dit betekent dat het heel aardig loopt, zonder dat je kunt spreken van spektakel. De prijsvorming bevestigt dat ook. Voor blank kalfsvlees slaagde men erin gelijk te blijven of zelfs een tikje hoger te noteren. Vooruitzichten op verdere verhoging zijn er niet. Door de hoge prijs kijken klanten of alternatieve vleessoorten geen betere handel vormen, en er zou wat druk kunnen komen op bijproducten als levers. Die doen het meestal minder goed richting feestdagen. En de 4,5 tot 5 kg die een lever weegt, kan de totaalopbrengst van het karkas behoorlijk drukken. Echter, niet iedereen maakt zich hier evenveel zorgen over.
De afzet van rosévlees loopt ook prima, maar hiervan wordt gezegd dat de marge onder druk staat door onrust aan inkoopzijde. Vleesverwerker DCA moest omzien naar een ander slachthuis, en het is niet precies duidelijk wat hier de gevolgen van zijn.
Ook runderslachter Vion is actiever in de rosésector. Dit drijft de prijs wat op, terwijl het voor de marges van de slachterijen eerder de andere kant op moet.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.