Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

werk-druk, werkdruk

Sinds we geëmigreerd zijn naar Denemarken zijn we drukker dan toen we nog boerden in Nederland. Ik had dat niet anders verwacht, maar we hadden het wel over meer vrijheid en minder werk.

Het is wennen dat ik minder hard hoef te werken dan eerder, maar me wel drukker voel. Ook is het voor mij en mijn familie wennen dat het leven veel minder regelmatig is. Soms als we bezig zijn met inkuilen (wij schudden nog en rijden met 1 wagen mee) en ik ook moet melken of voeren, dan werk ik 20 uur of meer achter elkaar. En als je dan de volgende dag niet in het schema staat (we hebben een jaarrooster waar iedereen ingeroosterd staat qua melken en voeren) om te melken, lig je in je nest tot 7 of 8 uur.

Daar moet ik aan wennen, dat je soms moet en soms niet. Eerder moest ik altijd, maar niet zo lang en zo veel. Nu neemt iemand het stokje over en is de directe verantwoordelijkheid even weg…. vrijheid?! Ik vind van wel, het is lekker om over je bedrijf rond te lopen zonder te moeten. Ik moest het wel leren. Niet direct het eerste werk dat je ziet oppakken, maar onthouden wat je ziet en delegeren. Dit maakt tegelijkertijd dat ik me ‘druk’ voel, want dat werk is daarmee nog niet af. Bovendien moet ik later controleren of dat werkje inderdaad gedaan is, en ook nog of het mijn goedkeuring kan wegdragen.

Voor mij is managen op dit moment het uit handen geven van datgene waar je zelf van vindt dat je het het beste kunt. Melken bijvoorbeeld is zo’n werkje. Iedere boer vindt dat hij goed is in melken. Maar wat is melken? Schoonmaken, voorstralen, aansluiten en sprayen/uitcontrole; meer is het niet. Tenminste als je het loskoppelt van managen. Want of die koe te weinig geeft, tochtig, kreupel, ziek, zwak of misselijk is, hoort dan niet meer bij het melken. En ik moet zeggen: daar is ook geen tijd meer voor als je 150 koeien per uur melkt.

In tegenstelling tot veel boeren vind ik dat melken het beste werk is om uit handen te geven. Het is werk dat er altijd is, 365 dagen in het jaar of het nou regent of niet, ‘s zomers en ’s winters. Het is gemakkelijk te leren en niet te zwaar.

Misschien heb ik wel gemakkelijk praten, maar op een bedrijf met een omvang als het onze moet je deze keuzes maken. Als er iets moet gebeuren, is het altijd veel. Moet je kuilen is het 60 ha of 120 ha, moet je ploegen is het 120 ha, moet je staarten scheren zijn het er 350. Het is dan geen kwestie meer van je even kwaad maken, een avondje doorploeteren en het is af. Ploegen is gewoon 3 hectare x 10 uur per dag, dus 5 dagen inclusief schoonspuiten en doorsmeren. Als de loonwerker begint met hakselen, weet je dat hij voor die 60 ha, 9 uur (7 ha/uur inclusief eten en wat verstoppingen) bezig is.

Groot is vaak een beetje magisch, maar het betekent vooral dat dingen meer tijd kosten, beter gepland moeten worden en dat je het niet meer altijd zelf kan.

« vorige | volgende »

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

  • no-profile-image

    marc

    Dat petje geeft wel overwicht en uitstralling op de medewerkers.

  • no-profile-image

    Frank de Haan

    Toch maar een keer een petje kopen Peter!!

Of registreer je om te kunnen reageren.