Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Toekomst in Brazilië

We wilen een toekomst opbouwen in Brazilië, starten met een huurbedrijf. Uiteindelijk melken we nu in maatschap met mijn schoonouders, want hier is bijna niks te huur.

Brazilië was voor ons de meest voor de hand liggende keus om een melkveebedrijf te starten. De kosten liggen er lager dan in Nederland en het boeren is er extensiever. Daardoor is het er makkelijker een bedrijf op te bouwen dan in Nederland. En Jans ouders hadden er al een bedrijf.

Toch wilden we niet via hen starten. We wilden zelf een melkveebedrijf huren. Niet kopen dus, want we wilden eerst kijken of het ons beiden wel zou bevallen in Brazilië. Als je in een regio woont, is het vervolgens gemakkelijker om de kwaliteit van grond te beoordelen, dan wanneer je een korte periode in 'jouw toekomstige land' op visite bent.

Het lukte echter niet om een bedrijf te huren dat al helemaal ingericht was om koeien te melken. Zelf er een melkstal en tanklokaal op bouwen is niet interessant, omdat de verhuurder niet meebetaalt, maar de gebouwen zijn na afloop van het huurcontract wel zijn bezit.

Toch samen verder in maatschap

Het huren werd dus niks. Daarom zijn we toch in maatschap met mijn schoonouders gegaan. Zij hebben een bedrijf met 15 hectare grasland en huren op een kilometer afstand 26 hectare natuurweide. Daar weiden de droge koeien en het jongvee. Van 6 hectare hebben we maïsland gemaakt. Jan en ik hebben een woonhuis en 8 hectare grond - 4 hectare maïsland en 4 hectare matig grasland - gehuurd. Het ligt op loopafstand van het melkveebedrijf. Samen melken we nu 65 melkkoeien en hebben we 60 stuks jongvee. Afgelopen jaar produceerden we ruim 430.000 kilo melk.

Slechte prijzen remmen groei

Bij de start van de maatschap was het doel om via eigen aanwas de veestapel te laten groeien tot 80 of meer stuks melkvee. Slechte prijzen weerhielden ons daarvan. De afgelopen 3,5 jaar is het bedrijf qua omvang gelijk gebleven.

In de tweede helft van 2005 zakte de melkprijs in elkaar. Na een piekprijs van EUR0,21 per liter in mei 2005 daalde de prijs in de maanden erna tot zo'n EUR0,17. De gemiddelde kostprijs (zonder investeringen) ligt op dat niveau. Dan is het een klein rekensommetjes dat dat niet uitkan.Mede daarom is vanaf oktober 2005 meer geselecteerd in de veestapel en is het vee met een minder goede vruchtbaarheid, mastitis en/of onvoldoende productie verkocht. Inmiddels heeft de melkprijs zich gelukkig hersteld. We beurden in de eerste helft van 2007 iets meer dan EUR0,23 per liter.

Melkprijs stijgt ook in Brazilië

Mede daarom is vanaf oktober 2005 meer geselecteerd in de veestapel en is het vee met een minder goede vruchtbaarheid, mastitis en/of onvoldoende productie verkocht. Inmiddels heeft de melkprijs zich gelukkig hersteld. We beurden in de eerste helft van 2007 iets meer dan EUR0,23 per liter.

| volgende »

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Erwin Erkel

  Leuk om eens een verhaal uit Brazilië te lezen. Wij gaan binnenkort ook emigreren naar Brazilië. We zijn hier al ruim twee jaar mee bezig en zijn in april 2006 er naar vertrokken. Visumaanvraag was bijna rond. helaas ging een en ander mis en waren we genoodzaakd om terug te keren naar Nederland. Opnieuw procedure gestart en we hebben nu het visum. We vertrekken in december weer naar Brazilië. We hebben daar al reeds een bedrijf, een loonbedrijf in combinatie met kalkoenen en jongvee om later het melkvee bedrijf op te starten. Mijn ouders en broer zijn er al 14 jaar woonachtig en we hebben samen met hun dit nieuwe bedrijf aangekocht.
  Ons bedrijf staat in een nederlandse kolonie, Carambeï.

  Waar ik nu nieuwsgierig naar ben is
  * wat voor soort visum jullie hebben aangevraagd
  * en of je naast je huisraad ook nog ander materieel mee kon nemen
  * waar jullie in Brazilië gevestigd zijn.

  Met vriendelijke groet Erwin Erkel

 • no-profile-image

  Dirk van Vliet

  Tja, toch nog wel effe zitten denken of ik zou reageren en wat dan te schrijven, zowel monique als erwin zijn bekenden van mijn persoontje. Ikzelf woon hier 18 jaar ,melk 130 koeien, heb 2 schuren met in totaal 25000 mesthaantjes per ronde,en in de zomer nog 40 ha. soja. er word wel gezegd dat brazilie zo´n mooi land is , maar van een mooi land kun je niet leven. In nederland zou ik vast geen boer meer willen zijn, maar de ruimte en de vrijheid die we hier hebben zijn ook betrekkelijk. die ruimte houd automatisch ook in dat de afstanden hier veel groter zijn en die genoemde vrijheid houd ook in dat je hier wat meer an je lot over gelaten wordt. personeel is hier nog betaalbaar, maar datzelfde personeel moet wel meer gecontroleerd en achter hun vodden aan gezeten worden. verder heeft het werken voor een vrije markt dezelfde voor- en nadelen als waar dan ook ter wereld. Hét grote verschil met nederland is in mijn ogen toch wel dat je daar kunt léven als je een knechtje bent , terwijl het hier een kwestie van proberen te overleven is als je geen eigen baas bent, of je moet wel een hele goeie opleiding en dus een goeie baan hebben.
  Mijn vrouw is braziliaanse en onze drie kinderen zijn hier geboren , zij zijn hier gelukkig en dus zal ik ook wel hier blijven, maar als ik een keer een "boerderij" in handen krijg en zie dan de advertenties waarin men naar personeel zoekt, dan kriebelt het me toch wel, ik heb nogal eens van die momenten van " wat doe ik hier in dit rotland" ....

 • no-profile-image

  Erwin Erkel

  Tja, ik moest wel lachen toen ik het verhaal las ,alsof het ingesproken was. Ik zag je gewoon tegen de computer praten Dik. Leuk stukje
  En ach, ieder land heeft wel iets, en brazilie heeft veel....????
  dat kan een ieder voor zijn eigen invullen.
  Ik kom binnenkort wel aan.Toch weer een "gek" die vertrek.
  Groeten Erwin

 • no-profile-image

  jan en Edna v/d meijdenberg

  Een leuk en interesant verhaal ben zelf ook bezig geweest in Noort brasil maar kon geen rendement berekenen en mijn maat brazilero was niet betrouwbaar kon NEDERLANDSEBank niet overhalen maar ben nog geintreseert in melkvee houden mijn roeds in NED- maar ken geen rendementen in melkvee en wat een gemiddelde grote bij jullie is . mij Vrouw heefd een broer in florianopolis SC wonen zij komt oorspronkelijk uit Goiania GO

 • no-profile-image

  Harry van der Vliet

  De deelstaat Bahia ligt in het noordoosten van Brazilie, en heeft wat melkproductie betreft goede mogelijkheden. Ongeveer 30 % van de consumptie van melk en melkproducten in Bahia worden van andere deelstaten ingevoerd, soms meer dan 2.000 km ver. Om een bedrijf rendabel te maken is het belagrijk om ook de verwerking van de melk in eigen handen te houden, markt voor qualiteitproducten is hier zeker aanwezig. Land en financieringen voorhanden, met mogelijkheden voor de productie van andere gewassen als rotatie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.