Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs van blank kalfsvlees topt af

Vorige week daalde de prijs voor blank kalfvlees met gemiddeld 2 cent naar €5,86 per kg. Hiermee ligt de prijs bijna €2 euro hoger dan vorig jaar. Oorzaak van de kleine daling is de afgenomen vraag. Soms is deze in balans gekomen met het krappe aanbod. Dit uit zich dan nog wel in gelijke prijzen.
Lange tijd hebben kalverintegraties verliezen op de koop toe moeten nemen. Nu het gelukt is om prijzen te bedingen die boven de kostprijs liggen, gaat dit ten koste van de inkopers. Restaurants hebben bijvoorbeeld nog dezelfde prijzen op hun menu kaart staan als in de zomer. Bovendien is oktober altijd een moeilijke maand voor kalfsvlees. Rond half november zal daar verbetering in komen. Dan begint de voorproductie voor de kerst alweer. De grafiek toont ook dat vorig jaar rond die tijd de prijzen weer stegen. Of dat ook betekent dat tot die tijd de prijzen voor blank kalfsvlees blijven dalen is onduidelijk.
De prijs voor rosés daalde vorige week met een stuiver naar gemiddeld €2,85 per kg. Hier is het aanbod overwegend ruimer dan de vraag.
Morgen is de laatste dag van de vleesbeurs in Keulen. Om onverklaarbare reden heeft dit vaak een negatieve invloed op de vleesprijzen.

Prognose

Beide onder druk.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.