Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs A-brok bijna top bereikt

De LEI-notering voor standaardbrok A steeg met €1,30 naar €19,35 per 100 kg in september. Vorig jaar was de prijs met €14,50 een derde lager. Ondanks deze forse stijging lagen de marges van de industrie in september op een dieptepunt. Vooral bedrijven met een slechte grondstoffenpositie hebben met verliezen te maken. Wanneer de normale marges aangehouden zouden worden, dan zou de LEI-notering op €23,50 uit moeten komen.
De grondstoffenprijzen lijken nu wel de top bereikt te hebben. De LEI-notering voor standaardbrok A is sinds januari 2006 continu gestegen. Vorig jaar stegen de prijzen licht, met 10 procent. Dit jaar bedraagt de stijging tot en met september een kwart. De prijzen neigen nu zelfs tot een lichte daling. De koers van de Amerikaanse dollar zal hierin doorslaggevend zijn. Deze ligt voor de Europese grondstoffenmarkt op een gunstig niveau, welke vorige week op 1,425 lag. In het verleden zorgde een verdere stijging voor dalende grondstofprijzen.

Aanbod grondstoffen

Het aanbod van grondstoffen voor de komende maanden verruimt. Tot het eind van het jaar is zelfs sprake van ruim voldoende aanbod.
Vooral van belang is dat het aanbod van bietenpulp groter is dan vorig jaar. Ook de aanvoer van citruspulp vanuit Brazilië komt sneller dan verwacht. Oorzaak hiervan zijn de hete en droge weersomstandigheden in Brazilië. Hierdoor zijn de sinaasappels kleiner dan normaal. Daarom worden ze dit jaar eerder geplukt.
Het aanbod van palmpitschilfers is ook voldoende. Op korte termijn kan er ook ongeveer 200.000 ton maisglutenvoermeel op de markt komen. Hiervoor moet Brussel op 24 oktober groen licht geven. Het gaat namelijk om invoer van enkele GMO-maisrassen.
Granen lijken nu qua prijsverhouding ook weer interessanter te worden. Hierdoor worden graanvervangers uit de samenstelling verdrongen. De goedkoopste graansoort is momenteel mais, gevolgd door sorghum.

Prognose

Daling mogelijk

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.