Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Pinkenhotel

In Denemarken kunnen ze er ook wat van; het lastig maken voor boeren. Naast de EU-regels, zijn er ook regels om uitbreiding (on)mogelijk te maken.

Wij willen uitbreiden van 350 naar ongeveer 400 koeien. Maar dat gaat niet zo maar. Kort gezegd: het is onmogelijk op één locatie meer dan 420 koeien te houden exclusief pinken, of meer dan 350 koeien en 250 pinken. Dat zijn namelijk 500 diereenheden. En meer dan 500 diereenheden, dat mag niet. Waarom is onduidelijk.

Niet milieu, maar ziektes beperken

Het heeft te maken met uitbraken van besmettelijke ziektes en de beheersbaarheid ervan. Wij hebben dus geen last van milieubelasting van nabijgelegen gebieden, stankcirkels, waterwingebieden, te dichtbij gelegen buren of dorpen, maar wel van een maximumregel.
Mag dit nog in de EU? Dit is toch belemmering van de ondernemersvrijheid?

Afijn, Denemarken heeft er altijd al een handje van gehad om het de ‘grotere boeren’ moeilijk te maken. Zo heeft de overheid ooit bedacht dat bedrijven niet meer dan een bepaalde hoeveelheid melk mochten hebben. En heeft ze verzonnen dat je niet meer dan vijf (vroeger drie) eigendommen in je bezit mag hebben. Ach, ik noem het ‘afrembeleid’, want groei stoppen is onmogelijk. Want zoals voor alle opmerkelijke regels geldt, is ook deze te omzeilen.

Stal op het hoekje

Er is hier in de buurt een grote (Nederlandse) ondernemer die precies weet hoe hij deze dingen naar zijn hand moet zetten. Hij heeft drie grote blokken grond verkocht aan zijn vrouw en aan zijn compagnon. De hoeken van die blokken liggen vlak bij elkaar en daar staan toevallig ook de stallen. Zo kan hij binnenkort 1.000 koeien melken in één carrousel zonder de regels te ontduiken. Zo zie je dat met zulke regels ‘gezond’ ondernemerschap niet gestopt kan worden.

Om toch wat te kunnen groeien, hebben wij een pinkenhotel gehuurd. Pinkenhotels zijn bedrijven waar pinken opgefokt worden voor andere bedrijven. Ze zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben een compleet bedrijf gehuurd met stallen, sleufsilo’s en mestopslag, maar zonder voervoorraden en ook zonder grond. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het drachtig worden ligt bij ons en daarom is het redelijk goedkoop. Wij betalen voor onze 250 pinken €0,60 per pink per dag. De eigenaar voert de pinken en controleert. Ik hoop dat de kosten die we over een maand beginnen te maken, goedgemaakt worden door de extra melkopbrengsten. Wij denken natuurlijk van wel. Zeker nu de melk duurder wordt, is het mogelijk hier iets op te verdienen.

Zo hebben wij straks vast wat meer koeien als die gekke regels worden verruimd!

« vorige | volgende »

Foto

Peter Schrijver

Eén reactie

  • no-profile-image

    Voormalige Deen

    Die regels voor grote bedrijven was toch al bekend voordet je het bedrijf in Denemarken gekocht hebt. Die zijn echt niet nieuw hoor!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.