Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Maisoogst start zeer laat

De maisoogst in het Franse Bretagne is gestart; een maand later dan normaal. Het extreme groeiseizoen kost flink opbrengst en ook de graskuilen maken ons niet blij.

Eindelijk, de maisoogst is begonnen. Vier weken later dan normaal. Het monotone gegons van de hakselaars om ons heen klinkt als muziek in de oren. Hoe lang het gaat duren weet niemand, want de opbrengsten variëren van matig tot zeer slecht.

Door het natte en koude voorjaar en een verregende zomer is de ontwikkeling van de mais erg wisselend. De mais die met de voeten in het water heeft gestaan is verloren. Veel planten hebben twee of drie kolven, maar bijna geen korrel. Sommige boeren hebben de mais overgezaaid, maar die percelen stonden pas in september in bloei en daar komt dus helemaal niets van terecht.

Wij missen een derde van een normale oogst en hebben er een paar hectare bijgekocht voor €1.600 per hectare met een geschatte opbrengst van 15 ton droge stof. Misschien blijkt het wel te duur te zijn, want afgelopen week hebben we een paar nachtvorsten gehad, dus de afrijping is nu ook gestopt. Veel percelen die voor de korrelmais bestemd zijn, zullen nu wel gehakseld worden.

Burenhulp

Het is traditie dat de buren elkaar helpen bij de maisoogst. Dus als je zelf vijf silagewagens nodig hebt, moet je bij even zoveel buren terug helpen. Vroeger was je daarom weken bezig met de maisoogst, maar met de enorme capaciteit van nu is het in een paar dagen gebeurt. Het is vooral de solidariteit en de gezelligheid die deze traditie in stand houdt. Lekker eten na afloop met alle sterke verhalen over vroeger.

Wij doen niet mee aan deze traditie en laten alles over aan de loonwerker. Dat is wel zo makkelijk en uiteindelijk goedkoper. Voor €250 (excl. plastic) hebben we de mais in de silo.

Grof is in de mode

Grof hakselen is de mode hier. Wij zijn nog de enigen die op 9 millimeter hakselen. De rest doet het op 13 of 16 millimeter, om zo de kans op pensverzuring te verkleinen. Het effect is dat de koeien aan het voerhek gaan selecteren en de grove delen blijven liggen. Ook werkt de korrelkneuzer minder goed, met als gevolg veel onverteerde mais. De loonwerkers vinden het prima zo met de hoge dieselprijzen.

De maiskuilen laten we hier onderzoeken, de graskuilen worden door het Blgg onderzocht. Waar we al bang voor waren blijkt ook uit de analyses: de voorjaarskuil is nog redelijk van kwaliteit, hoewel er veel te weinig suiker in zit. De zomerkuil is ronduit slecht. Het zal nog een hele toer worden om de koeien deze winter een goed menu voor te zetten.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter

  Ik erger me behoorlijk aan de kritiek op Frankrijk waar hij ontvangen wordt. Wel meeprofiteren en dan de Fransen (onderwijs en economisch inzicht) de grond intrappen. Als de Fransen economischer waren geweest dan had meneer hier ook niet voor zo weinig een boerderij kunnen kopen. Ik vind het arrogant! Onze kinderen doen het heel goed hier op school en de oudste wordt daarom een jaar vooruitgeschoven. Zonder extra les en zonder gepush leren onze kids ook nederlands door te lezen, maar wat ze op school vooral leren is respect, iedereen in zijn waarde te laten en als het echt nodig is kritiek te uiten. Daar kunnen de NEDERLANDERS nog wat van leren! Deze familie lijkt het zoveel beter te weten dan de Fransen, het zou me niets verbazen als hij moeite heeft te integreren.

 • no-profile-image

  lut zijlstra

  beste halbe
  informatief stuk. zou nog wel met jullie willen ruilen wat de kwaliteit van ruwvoer betreft. in Tanga wil je op dit moment geen koe zijn. hoge luchtvochtigheid en temperatuur. het is evenzogoed nog een wonder dat onze HF x Zebu toch nog gemiddeld ruim 9 liter/dag geven en daarnaast vaak ook het kalf grootbrengen. ben zelf naar de koelte gevlucht en kwam je daar tegen. groeten aan A.+kids. Lut

Of registreer je om te kunnen reageren.