Rundveehouderij

Achtergrond

Maisoogst later en langduriger

Afgelopen week heeft DLV Plant de laatste drogestofmetingen uitgevoerd op de proefpercelen. De oogst is volop aan de gang, maar nog lang niet afgelopen.

De maisoogst is later op gang gekomen en loopt veel langer door dan afgelopen jaren. Opvallend is dat de plant lang vochtig bleef. Er zijn slechts enkele metingen waarbij de restplant boven 24 procent droge stof uitkomt, de magische grens. Daar boven laten kuilen zich moeilijker vast rijden. Dit is uitzonderlijk voor begin oktober. Normaal is dit half september al het geval.

Heel oktober hakselen

De maisoogst gaat de hele maand oktober nog door, zo schat teeltdeskundige Jos Deckers van Agerland. Dat bedrijf is samen met Agrifirm en ForFarmers opdrachtgever voor de drogestofbepalingen. De later gezaaide mais is nog niet klaar. En in deze tijd van het jaar helpen weersverbeteringen wel wat, maar niet zo explosief als een maand eerder. Deckers: “Het kan ’s middags om 14 uur wel 20 graden worden, maar dan koelt het om 16 uur alweer af. De gemiddelde dagtemperatuur komt gewoon niet meer zo hoog nu de dagen kort worden.”

Achteraf gezien hadden telers met late rassen vorig jaar de beste opbrengst als zij hun mais op vochthoudende grond teelden. Wie daar dit jaar ook vanuit ging heeft pech. Nu zijn juist telers met vroege rassen beter af.

Beoordeling per ras

Van de onderzochte rassen op de proefvelden bleek Nerissa het vroegst oogstrijp. Geen verrassende conclusie voor maisdeskundigen, maar wel één die bevestigd is.
Adenzo heeft aan de verwachtingen voldaan. De onderzoekers zagen geen noemenswaardige verschillen tussen ‘gewone’ Adenzo en de I-seed-variant.
Aabsint omschrijft Deckers als een potentiële rassenlijstkandidaat, die het in de praktijk goed doet.
Amadeo scoort goed onder de vochtige omstandigheden van dit jaar.
En het ras Lentus staat te boek als laat, maar blijkt meer ‘stay green’ dan laat te zijn. De kolf is ver rijp, terwijl de totale droge stof nog niet hoog is. Een gunstige eigenschap volgens Deckers. “Je wilt droge stof uit de kolf, niet door een dode plant.”

Actuele drogestofcijfers »

Drogestofcijfers vorige week »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.