Rundveehouderij

Achtergrond

Mais hakselen in oosten van Duitsland

We moeten deze week ruim 100 hectare mais laten hakselen. We telen één ras, en hebben ook nog een proefveld met vijf rassen aangelegd.

In oostelijk Duitsland wordt volop mais gehakseld. Ook wij zijn druk aan de gang. Vorige week hebben we de eerste 35 hectare al gehakseld. Nu is de volgende 35 hectare aan de beurt. Eind van de week volgt dan nog eens 35 hectare. We zijn begonnen op het perceel waar de maïs het snelst afrijpt.

Wij hebben dit jaar gekozen voor één maisras, Claxxon van RAGT. Wij willen graag zo veel mogelijk één rantsoen voeren het gehele jaar door. Met vier rassen mais heb je veel variatie in je voederwaardes en moeten we vaak omschakelen op een ander rantsoen.

Wij hebben voor één ras gekozen dat voor ons vorig jaar zijn kwaliteit bewezen heeft. Bijna al onze selectiecriteria komen voort uit het feit dat wij veel maïs voeren aan onze koeien. Claxxon is geen ras dat de hoogte in schiet. Voor ons ook niet van het meeste belang; wij willen geen boomstammen aan onze koeien voeren. Claxxon heeft een goede schimmelresistentie en verteerbaarheid. Claxxon is ook goed bestand tegen de droogte, wat vorig jaar wel is gebleken.

Natuurlijk hebben we nog wel een klein proefveldje aangelegd in één maïsperceel. Voor mijn werk bij VisscherHolland extra interessant. Vier rijen van vijf verschillende rassen hebben we gezaaid.

Ajaxx is een nieuw ras van RAGT dat het ook op de Duitse markt erg goed doet. Je ziet dat hij mooie, grote kolven bezit en daarom ook geschikt is voor korrelmaïs.

Dixxmo is een ras dat al langer op de markt is. Deze plant is prachtig en steekt 20 centimeter boven de rest uit. Hij heeft veel bladmassa en een mooie kolf. Qua zetmeel hoort hij bij de middenmoot, dit komt natuurlijk door zijn verhouding plant/kolven.

Ook een nieuw ras Torena uit Tsjechië valt ons mee. Qua prijs is het een lachertje en qua plant kan hij toch aardig meekomen.

De laatste rij is Delitop, een ras van KWS. Deze zullen wij niet gauw zaaien. Hij heeft overal een open kolf, waardoor hij extra gevoelig is voor schimmels.

We hebben ook nog een ras gezaaid dat erg populair is in Duitsland. Helaas kan ik weinig over die ES Ballade vertellen. Hij is namelijk volledig opgegeten door de zwijnen!

« vorige | volgende »

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.