Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Leerdammer scoort het beste

Vorige maand kondigde Leerdammer aan meer melk te willen gaan verwerken. De melkprijs die Leerdammer in september gaat uitbetalen lijkt dit te onderstrepen. Leerdammer heeft namelijk, met een melkprijs van €48,37 per 100 kilo melk, met afstand de hoogste prijs in september. Dit bij levering van 5 ton, inclusief btw, 4,40 % vet en 3,49 % eiwit. Nummer 2 is Cono die €44,15 in september uitbetaalt. Een verschil van €4,22 met Leerdammer. Daarna volgt Campina met €43,80 en als laatste Friesland met €42,05.
Friesland Foods maakte vorige week ook alweer de prijs voor de volgende maand bekend. Met een stijging van €6 komt het daarmee op €48,04. Daarmee heeft Leerdammer nu al een hogere prijs dan Friesland Foods.
Ook Cono maakte de prijs voor oktober bekend. Met een stijging van €2,03 komt hun melkprijs op €44,15. Voorlopig een derde plaats dus.
De gemiddelde melkprijs van de vier melkverwerkers ligt in september €13,04 hoger dan in september vorig jaar. Uitschieters aan de boven- en onderkant zijn Leerdammer met een verschil van €16,60 en Friesland met €9,12.
De gemiddelde melkprijs tot en met september van dit jaar van de vier verwerkers is €31,53. Dit is €2,74 hoger dan dezelfde periode van 2006. Tot nu toe scoorde Campina hierin het beste. Nu is dat Leerdammer met €3,40. Hierin wordt Leerdammer gevolgd door Campina, Cono en Friesland met respectievelijk €3,16, €2,35 en €2,04.

Gemiddeld hoogste prijs

Leerdammer betaalt dit jaar in de eerste 9 maanden gemiddeld met €33,24 ook de hoogste prijs. Hierin volgt Campina met €31,65. Deze keer presteert Friesland niet het slechtste met €30,75, want Cono betaalt gemiddeld €30,48.
De conclusie is dus dat Leerdammer het beste presteert. De tijd zal leren of dit een offensief is om leveranciers te behouden en extra leveranciers te werven.
Ondanks prijsdalingen voor de basiszuivelproducten zijn er voorlopig nog geen dalingen te verwachten voor de voorschotprijzen.

Wieja Heida

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Houd er wel rekening dat normaliter Leerdammer geen nabetaling heeft. Campina, RFF en Cono (ook DOC) hebben dit wel. Gemiddeld wordt minimaal 5% nabetaald.

 • no-profile-image

  spring in t veld

  Er is een toezegging dat de nabetaling van leerdammer dit jaar beter zal zijn als vorige jaren (gem 2%) er is toegezegd dat er een nabetaling komt van 3 a 4 %

 • no-profile-image

  appie

  Leerdammer betaald jaren slechter dan de rest, iedereen ontevreden, nu kan het ineens wel, ben benieuwd hoe goed ze betalen als je weg wil als de markt tegen zit.
  En je niet makkelijk naar een andere fabriek kan.
  Waarschijnlijk weer een tobprijs.

 • no-profile-image

  Harm

  Ik denk toch niet dat je verkeerd zit bij Leerdammer, in ieder geval geen reden hebt om weg te gaan.
  De zaak word in de media wat verdraaid, eerdere jaren hebben de boeren bij Leerdammer volgens mij ook best gedraaid.

 • no-profile-image

  gli

  Leerdammer geen nabetaling?
  Zeker wel! Al mocht die de laatste jaren best hoger zijn. De directie heeft zich enorm vergist door de laatste 9 maanden (of langer) de prijs niet fors naar boven bij te stellen terwijl dat wel mogelijk was. Dit heeft zeer veel kwaad bloed veroorzaakt bij diverse leveranciers. Vervolgens krijg je een soort domino-effect: bij sommigen kan Leerdammer ineens nooit meer goed doen. Dat lijkt me niet terecht. Maar het zal een heel lange tijd kosten om het vertrouwen van de leveranciers terug te winnen. En laat Leerdammer zich niet laten verleiden tot een boven proportionele daling van de prijs wanneer de markt ooit een keer canceld (en dat zal de markt vroeg of laat ooit doen!). Dan ontstaat een definitieve vertrouwensbreuk die decennia lang het concern zal achtervolgen.
  Ik ben geen leverancier van melk maar volg de ontwikkelingen op de voet. Melkveehouders gefeliciteerd met de financiele ontwikkelingen van de laatste maanden!
  Jullie hadden het echt nodig.

 • no-profile-image

  Jannie

  Om prijzen te vergelijken. Kijk op <>
  Tabblad melkmarkt aanklikken

 • no-profile-image

  Jannie

  Voor melkprijsvergelijkingen, kijk op <>

 • no-profile-image

  pietje

  Ik heb het idee dat er het een en ander niet klopt in dit artikel, worden er niet een paar maanden door elkaar gegooid

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.