Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Koeien in en uit de problemen (4)

De eerste werkdag spoelde ik de baarmoeder van 32 koeien, de eerste week zelfs bijna 80. Sommige dieren waren al een jaar gust zonder tochtigheid.

De maandag na het onderhandelingsproces startte ik met het spoelen van de witvuilers. Die dag heb ik er 32 gedaan. Mijn arm was dik, en ’s middags om 2 uur had ik al geen gevoel meer in de vingers van het omhoog houden van de arm. Maar ondanks dat het in de stal dik 35 graden was, ging ik met goede zin verder. De dag erop nog eens 20 koeien behandeld, maar toen kon ik niet meer verder vanwege de pijn in mijn arm. In die eerste week heb ik er bijna 80 behandeld.

Toen we vrijdags naar huis gingen, vroegen ze me wat ik er nu van dacht. Nou, er zit in ieder geval niks structureel mis onder de koeien. Er zit maar een ding fout: de werknemers. Op de eerste plaats mijn grote vriend de dierenarts, en daarnaast de inseminator die er pas 2 maanden werkte nadat heel wat anderen al ontslagen waren.

Ik waarschuwde ze alvast dat de komende weken heel wat koeien tochtig zouden zijn. Hun baarmoeder was immers gevuld geweest met etter. Dat ervaart de koe als drachtig, dus de komende week zouden heel wat tochtig worden door de stimulatie van voelen en uitspuiten.

8 tot 16 tochtige koeien per dag

En ja, vanaf de maandag erop begonnen de koeien al te springen. Het varieerde van 8 tot wel 16 tochtige koeien per dag. Let wel, bijna alle koeien waren gust. Enkele waren al sinds vorig jaar juli gust, en nog nooit geïnsemineerd.

Ja beste lezers, opruimen die zaak en nieuwe kopen is het beste. Maar dat is hier geen optie. Overal heerst abortus Bang, er komt geregeld MKZ voor en nog andere besmettelijke ziekten gaan rond. Als je dieren aankoopt, koop je jezelf dood. Dus moesten alle dieren geboren na 2000 weer drachtig worden. Dus ben ik me vanaf de tweede week gaan toeleggen op het insemineren van de koeien. Vanaf de derde week kwam daar de aanpak van de kreupelen bij. (wordt vervolgd op 4 november)

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  George van Cranenbroek

  Mooi om te lezen en ook weer een foto van Bert de inseminator van KI Samen zoals we hem vroeger hier kenden.
  Leuk zo'n wereldweblog van Bert.
  Groeten en succes met de koeien Bert!
  George uit Budel.

 • no-profile-image

  jw

  Hallo, is er iemand die toevallig ervaring heeft met het drachtig krijgen van tochtig gespoten/behandelde koeien? Hier zegt men dat een tochtig gespoten koe die na 3-4 dagen tochtig wordt en geinsemineerd wordt, VAAK terug zal komen. Klopt dat? Ik lees dat bijv. Bert de koeien direct insemineerd. In dit geval is dat misschien logisch, omdat de dieren een klein beetje lange tkt hebben. Groeten en alvast bedankt voor de info. Jeroen, Nijmegen

Of registreer je om te kunnen reageren.