Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Koeien in en uit de problemen (2)

De ligboxenstal op het bedrijf is prima. De stal voor de kreupele dieren een ramp. De daarin aanwezige dieren werden niet verzorgd, maar mishandeld door de bedrijfseigen dierenarts.

Een paar dagen na het gesprek met potentiële kopers van sperma werd ik al opgehaald om hun bedrijf te bekijken, dat op ruim 20 kilometer van mijn varkensbedrijf ligt. De hele ochtend en een deel van de middag hebben we tussen de koeien in een van de eerste ligboxstallen in Kazachstan gelopen. Die stal is mooi gemaakt met mestschuif, koematrassen, gordijnen over de hele lengte oplierbaar, en een open nok.

Het bedrijf heeft ook twee ziekenstallen. Dat zijn onverbouwde stallen uit de Sovjettijd. De ene is voor kreupele koeien die wel gemolken worden. De andere is voor koeien rond afkalven en de koeien met mastitis.

In de stal met kreupele koeien stonden en lagen ruim 30 koeien. Vraag niet hoe! Veel koeien verrekten van de pijn, ze hadden dikke poten en stonden vaak op drie poten. Een koe stond zelfs op maar twee poten. Wat ik daar zag, hebben jullie nog nooit gezien in Nederland en krijgen jullie nooit te zien ook, hoop ik.

Zo’n dierenmishandeling is onvoorstelbaar. De helft van de koeien had verband om de klauwen. Waarom dat was? De bedrijfseigen dierenarts deed, na het op zijn manier bekappen van de koe, zwarte trekzalf op de wond en in de klauw en dan verband er om. Maar hoelang dat bleef zitten? Hij zei 3 dagen, maar ik kon duidelijk zien dat het er veel langer om. Maar ik zei niks.

Stinkpoot, geen Mortellaro

Ik stak mijn hand tussen de klauwen van de koeien om te kunnen ruiken of die stonk, of ze een stinkpoot heeft of niet dus. Er zat geen lucht aan, maar verder waren er alle tekenen van de gewone stinkpoot. Ik zag geen verschijnselen van Mortellaro.

Daarna vroeg ik de dierenarts wat hij nog meer deed. Hij spoot antibiotica direct in de bal van de voet. Wat de oorzaak van de pootgebreken was? Ik kreeg een Latijnse naam van een bacterie, maar die naam kon me de boom in. Ik begreep wel dat het in onze taal een stinkpoot is.

De dierenarts zei ook nog dat hij direct na het zien van een afwijking de behandeling startte. Mijn ogen zagen echter wat anders. Want als je een stinkpoot direct behandelt, is dat wel te zien, ook al maak je die alleen maar schoon met zeep.

Ik ben met bijna tranen in mijn ogen uit de stal gelopen. Die koeien werden gewoon mishandeld door zo laat te behandelen. Ik zag er koeien die al de halve teen kwijt waren. Ik zei tegen de managers en de bedrijfsdierenarts met een heel kwaad gezicht en een agressieve stem dat als dit in Nederland gebeurde, de dierenbescherming zou komen, de koeien naar het slachthuis gingen en de boer de gevangenis in zou gaan.

Ik vertelde de mensen dat ik gegarandeerd na 3 weken de stal voor kreupelen leeg zou hebben, de koeien op de been zonder verdere pijn. Dieren waarvan ik op korte termijn geen vooruitzicht op verbetering zag, zouden dan wel naar het slachthuis moeten. Dat leverde direct oorlog op met de dierenarts, binnen 2 uur dat ik op het bedrijf was. (wordt vervolgd op 25 oktober)

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elroy

  Geef graag even de google lokatie door.
  Dan regelen we het zaakje iets anders...

 • no-profile-image

  Thomas

  Kom op man Elroy, wilde voor prive detective gaan spele. Zowiets lost zichzelf op ze dalijk zien da het ook anders kan.

 • no-profile-image

  Martien Verbaarschot

  Bert wat is jou adres in Kazachstan ivm
  een kort bezoek aan Almatie mvg Martien

Of registreer je om te kunnen reageren.