Rundveehouderij

Achtergrond 279 x bekeken 1 reactie

Kijk een tram!

De Stoereboerenkalender deed het imago van boeren goed. Wat ik nou hoop, is dat boeren andersom ook eens wat opgewekter naar stedelingen gaan kijken.

Nog één keer wil ik het hebben over de stoereboerenkalender. Hij is af, dat is bekend. Wie hem nu bestelt, heeft hem nog vóór de feestdagen in huis. Het is op zijn minst een erg origineel cadeau en dat voor nog geen tientje. Het was een leuk project, waar vrolijk op is gereageerd. Ook door mensen van buiten de landbouw. Raar maar waar: de stoereboeren hangen straks zelfs op Amsterdamse grachtengordelwc’s. Wat ik nou hoop, is dat boeren andersom ook eens wat opgewekter naar stedelingen gaan kijken. Ik merk nog steeds veel scepsis: die stedelingen weten niks van landbouw.

Dat is natuurlijk waar. Om die reden is ook een tv-programma als Kijk een koe! gemaakt. Stedelingen logeren 3 dagen op een boerenbedrijf en werken dan zo veel mogelijk mee. Het is ontwapenend om te zien hoe onhandig ze soms zijn en hoe stuitend ze het vinden om een koe een nageboortepil in te brengen. Ook de dichtgeknepen neuzen in een stal vol vleesvarkens hebben iets aandoenlijks. De deelnemers oordelen niet over dierenwelzijn, ze vinden alleen dat het stinkt.

Eigenlijk doen de meeste stadsen het best leuk in dit tv-programma. Wat me echter mateloos irriteert, is de stem van Bennie Jolink die de gebeurtenissen aan elkaar praat. Hij heeft de tekst vast niet zelf bedacht, dus eigenlijk moet ik de schrijver zelf hebben. Die laat Jolink bijvoorbeeld meewarig zeggen dat de stadse jongens ‘misschien wel een beetje verwend zijn’. Alles in die tv-serie ademt de sfeer dat het boerenleven het enige echte leven is, en het stadsleven een minderwaardig aftreksel.

Ik ben zelf geen stadsmens, maar waarom die stedelingen steeds neerzetten als zielenpoten die niet weten hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat? Net of boeren weten hoe het leven er in hartje Rotterdam uitziet. Welke boer pakt zonder studie vooraf de metro of de tram? Ik wil dat wel eens zien. Daar zit meteen een leuk tv-programma in: Kijk, een tram! Zijn er al boeren die mee willen doen?

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    A. kkerbouwer

    Margreet, Wanneer gaan we? en dan echt he, met de auto naar de place de la concorde en dan de parijse metro in.

Of registreer je om te kunnen reageren.