Rundveehouderij

Achtergrond

Ierse kalveren in de verkoop

Herst, dus worden de kalveren gespeend. Er gaat dan veel mis, want de dieren gaan via de veemarkten naar het buitenland.

Herfst: tijd voor ‘weaning’ ofwel het spenen van de vleeskalveren die het afgelopen voorjaar geboren zijn. Tot nu toe hebben deze nog bij hun moeder of een zoogkoe gelopen, in de wei. Nu worden ze dus gespeend en vaak verkocht op de veemarkt. In Ierland heeft bijna elk stadje zijn eigen wekelijkse veemarkt: een sociaal gebeuren. Voordat de kalveren naar de veemarkt gaan moeten ze op tuberculose getest worden.

De stress van het spenen, het vervoer naar de markt en de markt zelf, waar grote groepen dieren bij elkaar komen, waarvan de meeste niet gevaccineerd zijn…. Het is vragen om problemen: vooral longontstekingen. Ik raad de boeren steeds aan om liever wat meer te betalen voor dieren die wel gevaccineerd zijn. Die kosten zijn niks in vergelijking met het leed en de kosten die je hebt als je net aangekochte kalveren longontsteking krijgen, er soms aan sterven of levenslang slechte longen aan overhouden!

Veel klachten bij export kalveren

Ook vanuit het buitenland zijn er klachten geweest over de kwaliteit van de Ierse kalveren. Veel dieren gaan naar Italië en daar worden eel dieren ziek na aankomst. Daarom is dit jaar het ‘Weanling Export Program’ ingevoerd. Kalveren voor export worden eenmaal door een dierenarts geënt tegen pinkengriep, IBR en BVD en ook worden ze ontwormd. De dierenarts tekent een certificaat voor de veehouder als bewijs dat de dieren dit toegediend hebben gekregen. De veehouder betaalt hier 20 euro per dier voor. Een heel bedrag maar de marktwaarde van deze gevaccineerde dieren is ook hoger.

Het zou natuurlijk veel beter zijn als deze eenmalige vaccinatie door een tweede werd gevolgd, zodat de dieren beter en langer beschermd zouden zijn, maar dat valt niet in dit programma. Maar goed, deze eenmalige enting biedt ten minste twee tot drie maanden bescherming. Dat is genoeg om de tijd van spenen en verkoop te overbruggen.

Op dit moment loopt al het vee nog buiten. Het mooie weer in september heeft ervoor gezorgd dat er nog voldoende gras op de velden staat. Als het goede weer aanhoudt, zal het vee pas in november naar binnen gaan. Wel worstelen de vleesveehouders met vragen, nu de vleesprijzen op de markt laag zijn en voerprijzen hoog. Wat is beter: het vee voor de winter verkopen tegen een lage prijs of toch aanhouden, duur bijvoeren tijdens de winter en hopen dat de vleesprijzen gaan stijgen?

« vorige | volgende »

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.