Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Zet daling quotumprijs nu door?

Berichtgeving over quotering heeft altijd invloed op de quotumprijs. ‘Jullie schrijven de prijs omhoog’ (of omlaag als ik een verkoper aan de telefoon krijg), krijg ik in een hectische markt vaak te horen.

Ook de handel weet dat argument te gebruiken als er een quotumstuk in Veehouderij of Boerderij heeft gestaan. Het lijkt er nu ook weer op dat de berichtgeving over de verwachte levensduur van quotum vooral de koper aan het denken heeft gezet. Al een paar jaar wordt geroepen dat kopen bij deze prijzen niet uit kan. Maar er werd net zo vlot gekocht als geroepen. Dit jaar wordt het toch anders. Er zijn genoeg veehouders met uitbreidingsplannen, maar niet meer tegen elk bedrag. Ze happen niet meer bij de eerste de beste stagnerende prijsdaling.

Afgelopen week ging er €1 van de quotumprijs af en de handel verwacht een verdere daling. Komt nu eindelijk de langverwachte keldering van de prijs? De afgelopen jaren was een prijsdaling in de zomer namelijk altijd van korte duur, na de zomer schoot de prijs weer naar het oude niveau. Het lijkt nu toch anders te worden door de veranderde kopersinstelling. Maar ik durf er nog geen geld op in te zetten. Ik hoop dat het verstand het eindelijk eens gaat winnen van de emotie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap

  Het is nog vroeg in het jaar en de negatieve geluiden en kritische verhalen jegens duur melkquotum zorgen ervoor dat een heleboel boeren gewoon even wachten met kopen (elke daling is meegenomen en rente hoeft nog niet worden betaald). De echte ondernemer heeft allang besloten wel of niet te kopen. Verder weet niemand hoe de quotumhandel in elkaar steekt. De kleine bemiddelaar die puur op commissie werkt, is niet gebaat bij nog lagere prijzen. De grotere jongens op de markt die regelmatig grote partijen inkopen wel, deze slaan toe op het dieptepunt, en innen dik winst in najaar en winter. Verder hoor ik niemand praten over de melkpremie die eraan vastzit. Waarom werd er vorig jaar grif geld betaald en nu de toedeling van premie eraan komt strepen we deze plus gewoon weg. De boeren die het hardst het quotum naar beneden praten zijn vaak zelf niet in staat voor de huidige prijzen te kopen of durven gewoonweg niet. Deze mensen denken (hopen) nog steeds dat ze door niet te kopen straks (2014) alsnog de aansluiting kunnen maken met de jongens die gewoon doorgaan. Jammer jongens dit is nog nooit geweest en zal ook nooit komen. De echte ondernemer is altijd en stapje verder dan degene die roept en verkondigt maar vervolgens niets doet.

 • no-profile-image

  p.j.hoogland

  Tja,quotumhandel is eigenlijk het zelfde als handel in ruwvoer. Jarenlang zaten de Nederlandse melkveehouders ruim in het ruwvoer. En wat moet je anders met het overtollige ruwvoer. Melk maken natuurlijk. Vandaar steeds een hoge quotumprijs. Vandaag de dag hebben we last van droogte en dan komt de ruwvoerwinning in het gedrang. Waardoor de kans bestaat dat er dit jaar wat te weinig ruwvoer wordt gewonnen om het quotum vol te melken. Dus komt er dan ook aanbod van melkquotum,en zal de vraag ernaar afnemen. En nu de prijs een euro gezakt is,is dat gezien de huidige omstandigheden zo logisch als wat, dunkt mij.

 • no-profile-image

  Fons

  Mijn mening is dat als de financiele situatie het toelaat om melkquotum aan te kopen dan zou ik het doen, mits het geen (grote) investeringen op andere fronten vereist.

 • no-profile-image

  Harry

  't Zijn de gekken die het ervoor betalen die het duur maken.

 • no-profile-image

  A.H.Oostindie

  Ik stel het gewoon nog een paar jaartjes uit, kben 31 en vroeger of later kost t niet veel meer, zijn al zo lang de duurste ter wereld... Komt bij dat door nieuwe mestwetregelgeving een boel bedrijven sowieso liever investeren in optimaliseren dan ipv quotum

 • no-profile-image

  R ter horst

  Indien een melkveehouder oproept om vooral niet te kopen waarom verkoopt hij dan niet? Indien iemand ervan overtuigd is dat het de prijs van quotum zakt dan verkoop je toch een deel van je quotum en beleg in een meer rendabel bedrijfsmiddel. Andersom gewoon kopen als je portemonnee het toelaat en je je bedrijf wilt laten groeien. Niets doen is geen ondernemen. Produceren tegen minder dan twee procent van je eigen vermogen ook niet. Je wilt melkveehouder zijn of niet en dat gaat elke realiteitszin te boven. Vooralsnog bepaalt de markt de prijs of men er blij mee is of niet.

 • no-profile-image

  henk

  Met een A- en B-quotum kan kopen voor 45 cent nog uit.

 • no-profile-image

  Paul

  Ik heb er geen problemen mee, als andere boeren (te) duur quotum kopen. Als ( zoals het er naar uit ziet ) de quotering eerder afgeschaft wordt, moeten ze nog wel de rente en aflossingen ervan betalen. Quotum kopen kan nu zoiezo niet uit, je verdient het nooit meer terug, maar kennelijk denken veel boeren er niet bij na, en willen kosten wat het kost meer melken.

 • no-profile-image

  helmert

  het zal tijd worden dat we voor onze eigen winst gaan melken en niet voor de winst van een ander

 • no-profile-image

  h.verhoeven

  bij de huidige produktie op de bedrijven stuwde de prijs vanzelf weer naar grote hoogte. Of er moet een grote droogte komen.

 • no-profile-image

  Piet swart

  Beste Anne-marie, helemaal mee eens. Ik heb deze morgen nog eens een artkel over Herman Versteijlen gelezen. Als boer zou IK niet kopen!! Met vr.groet Piet Swart

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.