PluimveePartner

Soepele rondes en duidelijk betere voederconversie

Johan Haesen stapt over op anti-coccidioseschema dat beschermt tot slacht.

Vleeskuikenhouder Johan Haesen hanteert een nieuw anti-coccdioseschema met Maxiban en Monteban en beschermt de kuikens tot de slacht. Sinds de overstap loopt het veel lekkerder. “Geen voerdip, betere voederconversie en meer zekerheid van een geslaagde ronde.”

Johan Haesen heeft met zijn vrouw Karoline in Lanaken, net over de grens bij Maastricht, een bedrijf met akkerbouw en in totaal 150.000 vleeskuikens. Tot anderhalf jaar geleden liep het bij de vleeskuikens niet soepel. Elke ronde werden de dieren tussen de derde en vierde week lusteloos en namen ze te weinig voer op. De water-voer-verhouding was wel normaal maar de resultaten waren niet naar tevredenheid.

Johan Haesen vertelt waarom Maxiban® tot uitladen en Monteban® tot slacht voor hem als een ‘verzekering’ voelt.

Beschermen tot de slacht

Uit onderzoek kwam naar voren dat de coccidiosedruk in de stallen gedurende de ronde telkens fors opliep. Een andere stalreiniging gaf geen soelaas waarop Haesens dierenarts adviseerde om het anti-coccidioseschema aan te passen. Haesen volgde op dat moment het standaard schema van zijn voerleverancier: Maxiban® tot 10 dagen en daarna salinomycine tot het uitladen en blanco voer aan het eind van de ronde. Dit gaf onvoldoende bescherming.

Anti-coccidioseschema Johan

Maxiban® tot uitladen en Monteban® tot slacht

De dierenarts adviseerde om Maxiban® tot het uitladen in het voer te houden om zo de meest kritische periode voor coccidiose te overbruggen. Na vier weken, als de coccidiosepiek voorbij is, schakelt Haesen over op Monteban® tot het moment van slachten. De kuikens zijn zo beschermd tot het einde van de ronde; het moment dat ze het meest kostbaar zijn. Bovendien vermindert hij zo de uitstoot van oöcysten en daarmee de infectiedruk voor de volgende ronde.

Pluimveedierenarts Isabelle Hoschet en Johan Haesen over de winst van beschermen tegen coccidiose tot de slacht.

7 punten betere voederconversie

Het anti-coccidioseschema met Maxiban® en Monteban® tot de slacht is een schot in de roos. “De kuikens groeien de hele ronde mooi door zonder groeidip. Ze doen het beter”, vertelt Haesen. Het gemiddelde aflevergewicht (38,2 dagen) steeg 130 gram en de netto voederconversie verbeterde maar liefst 7 procentpunten; van gemiddeld 1,63 naar 1,56.

Johan Haesen over 7 punt betere voederconversie met nieuw anti-ccoccidioseschema.

Meer zekerheid van een succesvolle ronde

Voor Haesen zit de winst naast de betere technische resultaten ook in de zekerheid die het anti-coccidioseschema hem geeft. “Het is een verzekering. Door de kuikens de hele ronde te beschermen, heb ik meer zekerheid van een geslaagde ronde. Dat voelt gewoon goed”, besluit de pluimveehouder.

Benieuwd naar wat Maxiban op uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk darmgezondheidsadvies.

Beheer
WP Admin