Foto: Vencomatic PluimveePartner

Agro Supply breidt range warmtewisselaars uit

Agro Supply is marktleider en trendsetter als het gaat om warmtewisselaars (Clima+ units) voor de pluimveehouderij en breidt de range van Clima+ units uit met grotere units van 27.000 en 31.000 m3/h.

Door de uitbreiding van de reeks is een optimale inpassing van Clima+ units mogelijk vanaf 13.700 tot 31.000 m3/h. Boven de 31.000 m3/h worden er twee Clima+ units op een stal toegepast. Het is namelijk niet gewenst om zo meer dan 31.000 m3/h op één plek in de stal binnen te blazen, er ontstaan dan te veel turbulenties.

	Clima+ 3.5 - Foto's: Vencomatic


Noodzaak van meetwaaiers

“Stroomverbruik is een kritisch punt van warmtewisselaars. Wanneer er in de machine hoge tegendrukken optreden, neemt het elektrisch verbruik van de ventilatoren fors toe en komt het rendement van de gehele machine in het geding”, legt Victor van Wagenberg, productmanager bij Agro Supply, uit. “Door een aerodynamisch ontwerp is bij onze standaard warmtewisselaars de drukval bij maximale capaciteit niet hoger dan 175 Pa, waardoor het gebruik van geluidsarme en energiezuinige ventilatoren nog mogelijk is. Bij hogere druk moeten ventilatoren meer toeren maken en neemt het elektraverbruik en de geluidsproductie stevig toe.”

Bij Agro Supply warmtewisselaars worden altijd meetwaaiers ingezet. Meetwaaiers worden aangedreven door de passerende luchtstroom. Het zijn dus sensoren die vaststellen of er werkelijk een luchtstroom is en hoe groot deze is. “Alleen een signaal naar een ventilator sturen en deze op toeren regelen, geeft onvoldoende garantie dat er werkelijk lucht verplaatst wordt in de gevraagde hoeveelheid. Neem bijvoorbeeld de onderdruk in de stal, de eerste periode van de vleeskuikenronde is de onderdruk 0 Pa, omdat de hoofdventilatie nog uitstaat en de stal alleen via de warmtewisselaar wordt geventileerd. Na het inschakelen van de hoofdventilatie kan er zomaar 20 Pa onderdruk in de stal zijn. Deze 20 Pa moet ook overwonnen worden door de afzuigventilator. De meetwaaier zorgt dat dit gecorrigeerd wordt en de beloofde capaciteit daadwerkelijk behaald wordt”, licht Victor toe.

Meetwaaier.


Gegarandeerde luchtstroom

Gegarandeerde luchtstroom is belangrijk, want de warmtewisselaar is onderdeel van de minimum ventilatie. Door het gebruik van de meetwaaier kan Agro Supply de luchtopbrengst van de warmtewisselaar garanderen. Hierin is het bedrijf uniek en biedt het de klant zekerheid.

Dieren presteren beter

Klimaatverbetering in de stal leidt tot verbetering van het dierresultaat. De luchtkwaliteit wordt beter; lagere CO2-gehaltes en een lager vochtgehalte in de stallucht. Hiermee blijft de strooiselkwaliteit beter, wat resulteert in minder voetzoolaandoeningen. 

Agro Supply breidt range warmtewisselaars uit


In diverse onafhankelijke onderzoeken bij vleeskuikens zien we ook extra groei van 1 gram per dag of meer, en een twee punten lagere voerconversie. Het gebruik van de Clima+ unit levert >70% besparing op in stookkosten. Toch wordt de grootste winst behaald door de verbetering in dierresultaat. Ook bij vleeskuikenouderdieren, opfok en leghennen zien we verbeterde productie.

Kansen voor de wetgeving

De laatste jaren heeft de Clima+ unit erkenningen gekregen voor ammoniak- (E5.11) en fijnstofreductie (E7.6 en E7.7). De warmtewisselaar reinigt de uitgaande lucht, waardoor 80% van het fijn stof achterblijft in de wisselaar. Samen met zijn klanten heeft Agro Supply geïnvesteerd in kostbare meettrajecten, wat heeft geresulteerd in vermeldingen op de RAV-lijst.

Bij een afzuigcapaciteit van minimaal 1 m3/h per vleeskuiken, geldt een emissiereductie van 31%. Een aantal jaren geleden was een capaciteit van 0,35 m3/h per vleeskuiken de standaard voor een warmtewisselaar. Nu zien we een tendens naar steeds hogere capaciteiten, omdat de voordelen op het gebied van klimaat, energie en dierprestaties groter zijn. Door uitbreiding van de reeks Clima+ units is het mogelijk om elke klant een optimale oplossing te bieden.


Praktijkervaring

Pluimveehouder Brent Wouters, St-Lenaarts (België):

  • “Wij zijn ervan overtuigd dat het een duurzaam product is van hoge kwaliteit. Hoe meer lucht er bij de kuikens komt, hoe beter ze gaan groeien en ook hoe lager de voerconversie is.”
  • “Het strooisel is veel droger, met als gevolg minder voetzoollaesies en betere pootkwaliteit.”
  • “De Clima+ unit, ik vind het een perfect product voor ons.”
Lees over Clima+ 200 voor ouderdieren en vleeskuikens en Clima+ 1000 voor leghennen.
Beheer
WP Admin