Pluimveehouderij

Partner 2429 x bekeken laatste update:19 okt 2016

‘Met anticoxschema meer zekerheid en betere technische resultaten'

Vleeskuikenhouder Klaas Timmer volgt een anticoxschema waarmee hij zijn kuikens zo goed mogelijk door stressmomenten van de ronde loodst.

Het anticoxschema zorgt voor een optimale darmgezondheid, vindt de pluimveehouder. "Het risico op een terugval is daarmee zo klein mogelijk. Dat betekent zekerheid en uiteindelijk ook betere technische resultaten."

Timmer heeft in Meerkerk (Zuid-Holland) een bedrijf met vier vrijwel identieke stallen met in totaal 110.000 vleeskuikens. In twee stallen houdt hij uitgeselecteerde haantjes uit de vermeerdering en in de twee overige stallen zitten 'gemengde' koppels. "Bij de haantjes ligt de uitval aan het begin van de ronde wat hoger. De uiteindelijke resultaten zijn vergelijkbaar", vertelt pluimveehouder.

Sturen op rendement

Timmer produceert voor het reguliere segment. "Als je technisch goed draait, haal je hiermee een beter rendement dan met langzaam groeiende kuikens. Ik heb tenminste nog geen aanbod gehad dat zo aantrekkelijk is dat ik ga omschakelen." De technische resultaten bij Timmer zijn goed te noemen. Hij levert zware kuikens; op 42 dagen met een gemiddeld gewicht van 2.650 gram, en haalt een gecorrigeerde voederconversie van 1,16. De uiteindelijke technische resultaten van de afgelopen rondes zijn bovendien heel constant.

Darmgezondheid is cruciaal

"Zorgen voor een goede darmgezondheid", noemt Timmer als een van de succesfactoren. Dat het met de darmgezondheid wel goed zit, blijkt wel uit het droge, rulle strooisel (mengsel van turf en houtkrullen) in de stal. Ook het lage antibioticumgebruik met 6,8 dierdagdoseringen en een gemiddelde voetzoollaesiescore van onder de 20 bewijzen het gelijk van Timmers werkwijze. "Het is belangrijk om stress bij de kuikens te vermijden. Stress heeft zijn weerslag op de darmgezondheid. Daarom laden we de eerste kuikens al op 34 dagen uit, waardoor de wegladers net wat eerder meer ruimte krijgen. Daarnaast speelt het anticoxschema een belangrijke rol."

Het strooisel in de stal is mooi droog en rul. Het is een mengsel van turf en houtkrullen.</p>
<p><em>Foto: Elanco</em>
Het strooisel in de stal is mooi droog en rul. Het is een mengsel van turf en houtkrullen.

Foto: Elanco

Stressperioden makkelijker doorkomen

Timmer volgt al enkele jaren een schema met Maxiban® en Monteban® die beide onder meer de ionofoor narasin bevatten. De grote winst van narasin is volgens Timmer dat het een goede bescherming biedt tegen coccidiose en dat Clostridium veel minder opspeelt. "Dat merk je vooral tijdens stressmomenten in de ronde, zoals rondom het uitladen. De kuikens komen daar makkelijker doorheen en laten geen groei liggen. Het risico op een terugslag of zelfs een mislukte ronde is veel kleiner.

'Ik neem geen risico'

Het standaardschema is: Maxiban® tot 28 dagen en daarna Monteban®. In de regel tot aan de slacht en een enkele keer tot de laatste vracht voer. "Dat doe ik alleen als de conditie van de kuikens perfect is. Als ik maar even twijfel of stressfactoren verwacht, zit Monteban tot de slacht in het voer. Ik neem geen risico. De eventuele besparing staat in geen verhouding tot de schade die je loopt als je groeispurt aan het einde van de ronde niet vol meepakt."

Technische resultaten laatste twee rondes

Leeftijd: 42 dagen
Gewicht (gemiddeld): 2.650 gram
V.c. (1.500 gram): 1,16
Groei per dag: 62,8 gram
Uitval (gemengde kuikens): 2,2 %
Antibioticagebruik (DDD): 6,8
VZL-score (bandbreedte): 9-25

Foto: Elanco
Foto: Elanco

Vijf punten voederconversie

Timmer volgt 'zijn' anticoxschema al een paar jaar, maar heeft in het verleden verschillende andere coccidiostatica uitgeprobeerd, waaronder andere ionofore middelen. "Dan zaten de kuikens in twee stallen op een ander anticoxschema. Het verschil kon je in de stal met het blote oog vaak al zien. De stallen met narasin in het voer waren duidelijk droger. Bij sectie kon je het verschil ook aan de darmen zien: bij de 'narasin koppels' waren de darmen schoon en gaaf. Bij de twee andere koppels zag je rode vlekken en beschadigingen van de darmwand."
De goede darmgezondheid vertaalt zich ook in betere technische resultaten. "Hoe groot het narasin-effect is? Ik kan dat moeilijk hard maken. Elk ronde is anders en voor harde cijfers zou ik heel veel vergelijkende rondes moeten draaien. In praktijkproeven van mijn voerleverancier Coöperatie de Valk-Wekerom, waar koppels met en zonder narasin zijn vergeleken, bedroeg het verschil 5 punten voederconversie."

Schema: Elanco
Schema: Elanco

Ideaal schema: Maxiban® tot 28 dagen en Monteban® tot slacht

Pluimveedierenarts Ellis Draaijer adviseert vleeskuikenhouders tot 28 dagen Maxiban door te zetten en daarna tot de slacht Monteban®. Tot de slacht? "Jazeker", antwoordt ze. "De eerste 4 weken investeer je veel, ook in een goede darmgezondheid en aan het eind van de ronde wil je kunnen oogsten. In week 5 en 6 zit de meeste waarde in de stal en vreten ze nog meer dan 50% van het voer. Kuikens maken aan het eind van de ronde een groeispurt die tot aan de slacht moet voortduren. Of die groeispurt optimaal is of niet, kan de ronde maken of breken. Zeker aan het eind van de ronde wil je geen dag groei missen. Onbeschermd voer is dan geen logische keuze."