Pluimveehouderij

Partner

Galli Crunch ontgrendelt het genetisch potentieel

Kuikens groeien in het begin extreem snel. Hun organen ontwikkelen zich de eerste levensdagen zelfs proportioneel sneller dan hun lichaam. Een gespecialiseerde prestarter is dan een grote meerwaarde.

De gedomesticeerde kip stamt af van de rode junglehoenders (Gallus gallus). Mensen hebben in het begin kippen gedomesticeerd ten behoeve van hanengevechten in Azië, Afrika en Europa. Er werd zeer weinig aandacht besteed aan de productie van eieren of vlees. De echte fokkerij, zoals we die nu kennen, begon rond 1916.

Galli Crunch ontgrendelt het genetisch potentieel

In 100 jaar hebben de selectiebedrijven grote stappen gezet in de genetische selectie van de kippenrassen. Hoewel kippen al een van de meest efficiënte soorten zijn om plantaardige producten om te zetten in dierlijke producten, gaan de selectiebedrijven nog verder door met selecteren op een betere prestatie van kippen. Als de pluimveeindustrie alleen zou rekenen op de genetische bedrijven voor betere prestaties, zullen ze hun doelen en het genetisch potentieel niet bereiken. Voeding speelt een leidende rol bij het bereiken van dit potentieel.

Uitdagingen gedurende de eerste dagen

Bij het bestuderen van de groei van ééndagskuikens vallen twee zaken op. Er is enerzijds de extreem snelle groei in het begin en anderzijds moeten de organen van de kippen de eerste dagen proportioneel sneller ontwikkelen.

Vleeskuikens groeien aan het einde van de groeiperiode meer dan 100 gram per dag. Desalniettemin, in verhouding tot hun eigen lichaamsgewicht, groeien ze het snelst aan het begin van hun leven.

In verhouding tot hun eigen lichaamsgewicht groeien vleeskippen het snelst aan het begin van hun leven.
In verhouding tot hun eigen lichaamsgewicht groeien vleeskippen het snelst aan het begin van hun leven.

De eerste dagen moeten eendagskuikens 30-35% van hun eigen lichaamsgewicht groeien. Vaak wordt een normaal startvoer aan deze kippen gevoerd. Dit startvoer wordt gegeven van dag 1 tot dag 10. Eendagskuikens hebben op dag 1 echter totaal verschillende voedingsbehoeften, vergeleken met de behoeften op dag 10. Een gespecialiseerde prestarter voor de eerste dagen zal een grote meerwaarde betekenen voor de jonge eendagskuikens.

Orgaangewicht vertienvoudigd in de eerste levensweek

Niet-gedomesticeerde vogels (een vink, een specht of een ringduif bijvoorbeeld) behoren meestal tot de nestblijvers. Dit betekent dat de moeder en de vader de jonge vogels voeden met grondstoffen en nutrienten die zeer gemakkelijk verteerbaar zijn (wormen, insecten).

Nestvlieders versus nestblijvers
Nestvlieders versus nestblijvers

Dit is bij gedomesticeerde vogels heel anders. Kippen zijn nestvlieders. Ze hebben geen ouders om ze te voeren. In plaats daarvan moeten ze het moeilijker verteerbare voer (sojameel, tarwe of maïs bijvoorbeeld) eten dat wij ze aanbieden. Om die reden vertienvoudigt het orgaangewicht in de eerste levensweek, terwijl het lichaamsgewicht ‘slechts’ verviervoudigt. De algemene ontwikkeling is niet gericht op toename van het lichaamsgewicht, maar op de ontwikkeling van de darm. Daarom is het belangrijk dat de eendagskuikens ook voer krijgen dat is gericht op deze orgaanontwikkeling.

Galli Crunch is de sleutel

Het staat dus als een paal boven water dat kuikens tijdens de eerste 2 tot 4 dagen een aangepaste prestarter nodig hebben. Bij de ontwikkeling van Galli Crunch heeft Nuscience zich gefocust op 5 onderdelen.

  • Snelle energie: Een hoge kuikenactiviteit bij de start is van uitermate groot belang. Het toevoegen van goed verteerbare energie zorgt ervoor dat de kuikens meteen actief worden.
  • Verdedigingsschild: Kuikens hebben een zwak afweersysteem gedurende de eerste levensdagen. Om ze optimaal te beschermen worden ingrediënten toegevoegd die enerzijds de pathogenen afdoden en anderzijds het immuunsysteem van de kuikens versterken.
  • Goede mineraal- en vitaminenbalans: Na het uit het ei komen zijn vele antioxidanten (zoals Vit E en Vit C) opgebruikt. Daarom wordt de nieuwe prestarter verrijkt met antioxidanten. Dit komt ook de darmintegriteit ten goede. Daarnaast worden ook vlot absorbeerbare sporenelementen toegevoegd.
  • Snelle vertering: Alle grondstoffen van de prestarter zijn vlot verteerbaar. Ze worden niet alleen geselecteerd op verteerbaarheid door jonge dieren, maar ook op afwezigheid van antinutritionele factoren.
  • Optimale pelletkwaliteit: De 2 millimeter dikke pellet is gemakkelijk opneembaar voor de kuikens en is bovendien zacht genoeg om deze goed te verteren. Een minimale Pellet Durability Index van 95% wordt in acht genomen. Hierdoor zullen de kuikens sneller en gemakkelijker Galli Crunch eten dan een normaal startvoer.

Prestartervoer geeft goed fundament

Het resultaat hiervan is dat kuikens een goed fundament ontwikkelen voor de latere levensfases. Dit fundament kan ervoor zorgen dat de dieren zich beter kunnen beschermen tegen stress, hun voer beter kunnen verteren, waardoor ze dan weer beter zullen groeien, met een lagere voederconversie. Op het einde van de levensfase zal de investering in prestartervoer in de eerste levensdagen dubbel en dik terug verdiend worden. Met Galli Crunch kan het volledige genetische potentieel van de vleeskuikens benut worden.

Auteur: Manu De Laet, productmanager pluimvee bij Nuscience