Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Wetenschappers willen einde kooihuisvesting in EU

140 Europese wetenschappers met allerlei expertises doen een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie om het houden van vee in kooien te verbieden in de Europese Unie. In Nederland is kooihuisvesting bij leghennen al niet meer toegestaan.

De wetenschappers zijn onder andere biologen, medici, experts op het gebied van dierenwelzijn, dierenartsen en landbouwkundigen. Nederlandse ondertekenaars zijn dierenartsen Arabella Burgers en Frederieke Schouten (bekend van Caring Vets), onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid Elske de Haas (UU) en Dierenbescherming-medewerker Lisanne Stadig.

Volgens de briefschrijvers zitten 300 miljoen dieren, waaronder kippen, konijnen, varkens en kalveren (tijdelijk) in een kooi of andere kleine huisvesting waardoor er weinig bewegingsruimte is.

Eerder liet het Europees Parlement onderzoek doen naar kooihuisvesting in de veehouderij. De petitie ‘Stop de kooien’, is door 1,4 miljoen Europeanen, waaronder 150.000 Nederlanders, ondertekend.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Van de 500 miljoen inwoners dus maar een klein gedeelte. Waarschijnlijk zijn die lieden op persoonlijke titel voorstander voor een kooiverbod maar hopen ze dat als wetenschapper wat extra gewicht erin te leggen.

 • kleine boer

  wetenschappers zijn geen boeren maar boeren zijn wel wetenschappers....

 • Maas1

  Kippen vertonen in Nederland hun natuurlijke gedrag.Leg batterijen zijn verboden. Het ei uit dergelijke diervriendelijker houderij systemen worden aangeboden als tafel ei. Ei bestanddelen in voedsel producten zijn veel en vaak kooi eieren die via de U bocht Nederland weer inkomen. Hier de gehele diervriendelijker pluimveehouderij diervriendelijk financieel verzieken. Hier dergelijke productie en houderij methodes verbieden.Maar niet de onvolgbare financiële hypocritie kunnen weerstaan om dergelijke producten via de U bocht uit Verweggistan weer in te voeren. Hypocriet vals.

 • farmerbn

  Doet rabo toch ook aan mee met dat mega mega bedrijf in oekraine. Moeten we die baarsma een keer heensturen. Eens horen hoe zij dat verdedigd.

 • veldzicht

  Als die legbatterij kippen maar in Oekraïne zitten maakt het niet uit.Je kan er wel tegen protesteren alleen luistert er geen hond naar.Jammer ik vind legbatterijen (en kistkalveren en aangebonden zeugen)ook niks.

 • farmerbn

  Hond aan de lijn ook maar verbieden? Vissenkom, kanariekooi?

 • Maas1

  ...inleg velletje van Rutte....en een Europese politicus die op een plein in de Oekraïne staat te schreeuwen...moesten de Russen eens in hun hoofd halen bij de gele hesjes in Frankrijk..dan was de wereld te klein.

 • Gat

  1,4 miljoen eu burgers van de 540 miljoen dacht ik. Dat is nog geen 0,2%.
  Ja leuk maar doen we niks mee!. Volgende!!

 • Maas1

  ...@Gat laat ze in Nederland dan niet van alles en nog wat verbieden, als ze in de EU niet de ballen hebben om het speelveld gelijk te trekken.

 • J.Odink

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.