Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

LTO en Avined willen verlenging ophokplicht

Het risico van vogelgriep is nog te groot om de ophokplicht voor pluimvee op te heffen, vinden Avined en LTO.

Als het aan koepelorganisatie Avined en LTO vakgroepvoorzitter pluimveehouderij, Eric Hubers ligt, blijven de kippen nog een paar weken binnen. Volgens Avined-secretaris Ben Delleart is het vogelgriepvirus nog lang niet uitgedoofd dit voorjaar. In Hongarije bijvoorbeeld is afgelopen week meer dan vijftig keer H5N8 vastgesteld.

Twee redenen om omhokplicht te verlengen

Hubers voert twee redenen aan om de ophokplicht nog een keer te verlengen. De handelsnorm voor de vrije-uitloopeieren is de komende zes weken nog niet in gevaar. Deze mogen nog zolang het stempel 1-NL krijgen, dus afkomstig uit vrije uitloop. De andere reden is dat Hubers zich kan voorstellen dat de minister geen verhoogd risico wil lopen op een dierziekte-uitbraak, terwijl alle overheidsdiensten nodig zijn in de strijd tegen corona. Hubers: “Een dierziekte bestrijden wordt heel lastig zonder hulptroepen.”

Binnen enkele dagen beslissing

Op woensdag 22 april kwam de commissie van deskundigen bij elkaar die de minister adviseert over de ophokplicht. De verwachting is landbouwminister Carola Schouten binnen enkele dagen beslist over de ophokplicht, die 11 februari inging en eind maart is verlengd met vier weken.

Laatste reacties

 • Kowalski

  In Hongarije bijvoorbeeld is afgelopen week meer dan vijftig keer H5N8 vastgesteld.
  De laatste melding van H5N8 in Hongarije is bij de OIE van 01-04-2020.
  Het totaal uitbraken zou 50 kunnen zijn.

 • Kirsten Graumans

  @Kowalski: De laatste melding van Hongarije bij de OIE is op 21/04. Toen hebben ze melding gedaan van 59 HPAI-uitbraken in de periode van 10/04 tot 17/04. Ook op 16/04 heeft Hongarije melding gedaan van 53 nieuwe uitbraken.

 • H.M. Hubers

  Dat wilde ik ook net antwoorden op Kowalski. Je kunt anders zelf ook kijken op de website van OIE. Dankje Kirsten!

 • schapendoes

  waarom wordt er niet geent?

Of registreer je om te kunnen reageren.