Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Prijzen vrije vleeskuikens in vrije val

De noteringen van vrije vleeskuikens gaan hard onderuit. Contracten blijven volgende week nog gespaard.

In het Belgische Deinze gaat de notering voor deze week € 0,02 per kilo omlaag naar € 0,87 tot € 0,89 per kilo levend gewicht. De Barneveldse notering voor vrije kuikens voor levering volgende week gaat nog veel harder onderuit. Zware kuikens leveren € 0,05 per kilo in en brengen dan nog € 0,86 tot € 0,88 per kilo op. Doordat de verkoop van grillers bijna helemaal is weggevallen, gaat de prijs van lichte kuikens nog harder onderuit. Die notering daalt € 0,06 naar € 0,85 tot € 0,87 per kilo.

Prijsval onverwacht

De prijsval kwam onverwacht. Tot vorige week liepen de verkopen juist goed en was de stemming op de markt uitstekend. De veranderde afzetpatronen door de coronamaatregelen laten de markt nu als een blad aan de boom omslaan.

Contractprijzen nog ongemoeid

Het leeuwendeel van de kuikens die slachterijen verwerken, zijn op contract. Zover nu bekend heeft dit voor volgende week nog geen invloed op de contractprijzen, maar de kans is groot dat de prijsdruk daar ook snel toe zal nemen.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Wat toch vreemd, altijd is pas op donderdagmiddag 16.00 - 17.00 uur te lezen op boerderij wat de markt gaat doen aankomende week. Woensdag's aan het eind van de middag is er overleg door de handel en komt men tot overeenstemming. In een opgaande markt moet het 24 uur duren voor Jacco Keuper dit komt melden.
  Nu is de markt zogenaamd in vrije val en weet Keuper dit al op woensdagavond om17.50 uur te melden. Blijkbaar is er iemand uit de sector die heel veel belang heeft bij deze ontwikkeling en die niet weet hoe snel hij Keuper moet bellen om dit nieuws te melden.
  We hebben net november-december gehad waar er een paar waren die niet wisten zich een beetje goed te gedragen, en nu begint het opnieuw.
  En Keuper: je moet je niet zo laten gebruiken kerel! Je bent zelf ook nog boer, dacht dat je wat meer kennis had hoe het werkt. Je schrijft nu al dat je ziet dat volgende week de contractprijzen onder druk komen. In deze coronatijd weet niemand het misschien wel niet, maar jij laat je je gebruiken om het op te schrijven.

 • arendsoog

  Klopt niks van
  Kijk maar op pluimveehouderij
  Extra slachtdagen om aan de vraag te voldoen

 • Jacco Keuper

  @arendsoog: daar heeft Boerderij vorige week ook over geschreven. Voor uitgebreidere weergave van de laatste stand van zaken lees ook: Vleeskuikenmarkt slaat plotseling om

 • Jacco Keuper

  @jp.bierema: Het doet me deugd dat je onze artikelen zo goed leest dat je zelfs de verschijntijden uit je hoofd kent. Toch vergis je je hier.
  Toen gistermiddag de notering bekend werd, was de prijsdaling niet alleen onverwacht, maar ook nog eens veel groter dan gebruikelijk. Dat is opvallend en willen we onze lezers niet onthouden tot de analyse van de kuikenmarkt volledig af te ronden was. Daarom is het bovenstaande bericht gisteravond direct gemaakt om de markt snel te informeren. Zojuist is het artikel waar jij op doelt verschenen: 'Vleeskuikenmarkt slaat plotseling om'. En vanwege het actuele karakter is deze inderdaad enkele uren eerder verschenen dan normaal, zodra de laatste notering bekend werd.
  Dat we deze opvallende prijsmutatie in een extra nieuwsbericht hebben uitgelicht, is dus een puur journalistieke keuze. Niet meer en niet minder.

 • jp.bierema

  Of je doet je vleesvee thuis goed Keuper, of je doet je journaillewerk goed. Maar hier sla je een flater, en zoals gezegd laat je niet gebruiken want spelletjes spelen moeten ze zelf weten maar reageren op één bericht en dan de wereld in slingeren kan natuurlijk niet.
  Als ik alles zo volg moet ik denken aan de uitspraak van Wopke Hoekstra die zegt over bedrijven die proberen misbruik te maken van de regelingen die getroffen worden door Corona: "Bedrijven die het gore lef hebben". En nog wel uit een CDA mond.
  Ik denk dat in onze sector ook bedrijven zijn die "het gore lef hebben".
  En als laatste tip Jacco: Bel even met de voorzitter van de Nepluvi, want die heeft op dezelfde dag dat jij je bericht de wereld in slingert gezegd dat er geen sprake is bij zijn leden van problemen met de afzet. Wellicht spreekt men elkaar niet bij die club, bevreemd me want ze hebben toch een bestuur waar ook allerlei slachters in zitten.
  Dus kom maar op met een intervieuw met Gert Jan Oplaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.