Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Eiertekort bij Jumbo en Albert Heijn

Er is op dit moment een extreem grote vraag naar eieren. Bij Jumbo en Albert Heijn vertoont het eierschap lege plekken. Om aan de grote vraag te voldoen biedt Jumbo sinds maandag 23 maart ook ‘gewone’ scharreleieren zonder het 1 ster Beter Leven keurmerk (BLk) aan.

Deze gewone scharreleieren zitten in doosjes met het etiket met etiket 1 ster BLk-eieren. Jumbo vermeld bij het schap op zogenoemde schapkaartjes. “i.v.m. de grote vraag kunnen onze verpakkingen van 1 ster Beter Leven scharreleieren tijdelijk eieren zonder 1 ster Beter Leven keurmerk bevatten. Het betreft wel in alle gevallen scharreleieren.” Klanten weten dus niet of ze een doosjes met gewone scharreleieren kopen of met 1 ster BLk-eieren of een combinatie van beide soorten.

Tijdelijke situatie

“We willen benadrukken dat het hier gaat om een uitzonderlijke en tijdelijke situatie om ervoor te zorgen dat we in deze periode eieren kunnen (blijven) aanbieden aan al onze klanten”, zegt Paulien Straeter, perswoordvoerster van Jumbo supermarkten.

Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk) heeft ingestemd met de tijdelijke werkwijze om ‘gewone’ scharreleieren aan te bieden in doosjes van 1 ster BLk-scharreleieren.

Meewerken aan oplossing

Marijke de Jong, BLk-programmamanager: “Volgens de supermarkten waren er geen andere doosjes beschikbaar om gewone scharreleieren aan te bieden. Jumbo en Albert Heijn verkopen al langere tijd alleen nog Beter Leven 1 ster scharreleieren en hebben geen huismerkdoosjes meer voor gewone scharreleieren. Ook neutrale scharreldoosjes waren onvoldoende beschikbaar, zeiden de supermarkten ons.”

Volgens De Jong heeft Jumbo vorige week donderdag toestemming gevraagd om gewone scharreleieren te mogen verkopen in doosjes met etiket 1 ster BLk-eieren. Albert Heijn kwam een dag later met eenzelfde verzoek voor hetzelfde probleem. De Jong: “We wilden ons niet star opstellen en meewerken aan een oplossing. Wel onder de voorwaarde dag het tijdelijk is en transparant is naar de consument.

Strater van Jumbo: “We zetten schapcommunicatie in om onze klanten goed te informeren.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Producenten van 1 ster beter leven eieren zouden bij een groot tekort (nu dus) een mooie plus op de eierprijs kunnen krijgen. Nu is dat minder het geval. De producenten verliezen marge door vermenging met laagwaardigere eieren. Consumenten willen top-eieren maar als die er niet genoeg zijn vinden ze andere eieren ook wel goed. Hypocriet. Als ze na deze crisis die andere eieren blijven kopen voor een lagere prijs ( omdat die ook lekker zijn) dan is de producent van 1 ster wéér het haasje.

 • koen.kerkhof1

  Dan zal er deze week wel 2 cent per ei bij komen. Minimaal

 • bankivahoen

  Als het meezit zou er voor de boer wel eens 12 cent meer betaald kunnen gaan worden. Helaas wel per 100. Markt voor eieren is het meest manipuleerbaar van alle producten door de handel .

 • william1

  Hoezo top eieren. Scharreleieren hebben op milieu een streepje voor. En op welzijn is maar net hoe je het wil zien of beterleven zo goed is.

 • t. Schreurs

  en voor deze eieren 31 cent vragen, schandalig waar blijft de eerlijke prijs voor de boer?

 • kakelvers

  Wanneer er op een pallet eieren 30 eieren verkeerd gestempeld zijn en dit wordt geconstateerd op het pakstation, dan is de wereld te klein. Alles wordt uitgezocht en nagekeken, uiteraard voor rekening van de pluimveehouder. Alsof je iets giftig geleverd hebt. En nu wordt het accent gelegd dat het WEL scharreleieren zijn. Ontberen doet blijkbaar waarderen.

 • Tuig

  Wat een zwendel dit.

 • Vhouder

  als iedereen zijn huis heeft volgeladen met wc papier en eieren komt ook de ommekeer en verkoop je er dadelijk veel minder ze gaan echt niet allemaal twee keer zoveel eieren eten en de hele dag hun kont afvegen

 • farmerbn

  Mensen eten misschien wél twee keer zoveel eieren en minder friet met frikandel want de friettenten zijn dicht.

 • f.p.zomer

  Hypocriete bende. Als crisis achter de rug is gaan ze weer verder de duimschroefen (eisen) aandraaien.

 • Maas1

  Scharrel eieren in het doosje van Beter leven?
  Scharrel eieren kunnen ook gewoon op eiertrays aangeboden worden daar is dat doosje van Beter leven helemaal niet voor nodig.

 • Broederijbrok

  Wie kan mij foto´s bezorgen?
  Winkel, eierdoosje en einummer (wat op het ei staat).
  Jan Brok Consultancy 06-12843814
  Samen beter en meer.

 • V

  Als deelnemer aan het BLK voel je je toch wel heel erg genaaid, ik zou gelijk opzeggen.

 • Gradje 1966

  Zo zou het ook moeten met de andere producten zuivel vlees de winkel droog zodat ze weten waar hun eten vandaan komt en wie dat produceert voor hun

 • Zwerfkei

  Boeren zouden glashard nee moeten verkopen! Normaal zijn die eieren niet gewenst, dan krijgen ze die nu ook niet. Dat is de enige kracht/macht die wij hebben, maar nooit (kunnen) toepassen.

 • bankivahoen

  Helaas had ik gelijk in mijn vorige post hierboven.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.