Pluimveehouderij

Nieuws 19 reacties

Minister Schouten opent Kipster in Beuningen

Landbouwminister Carola Schouten opende vrijdagmiddag de Kipster in Beuningen.

Het is de tweede Kipster-locatie, na de eerste in Castenray (L), die in september 2017 werd geopend.

Schouten opende Kipster door doosjes met de ‘eerste’ eieren uit Kipster 2 te overhandigen aan Quirine de Weerd van Lidl Nederland en Teun Verheij van Albron.

Rekening houden met kip en milieu

Kipster is een stalconcept dat speciaal is ontwikkeld rekening houdend met de kip en het milieu. De initiatiefnemers profileren zich met Kipster als zijnde de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld. De kippen kunnen binnen in de stal rondscharrelen in een binnentuin en er is ook een buitenuitloop. Daarnaast zijn er allerlei technische voorzieningen om de emissie van fijn stof en ammoniak sterk te beperken. Voor de voeding van de kippen wordt gebruik gemaakt van onder meer reststromen uit de productie van humane voedingsmiddelen. De Dierenbescherming heeft aan Kipster 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk toegekend, net zo veel als aan biologische legkippenhouderij.

De nieuwe Kipster-stal. - Foto: ANP
De nieuwe Kipster-stal. - Foto: ANP

Prijsafspraak

Bijzonder aan Kipster is dat het bedrijf pas van start ging nadat het een meerjarige (prijs)afspraak had gemaakt over de afzet van de eieren, met supermarktketen Lidl.

Inmiddels was er ook vanuit andere partijen interesse voor de Kipster-eieren, onder meer van inkooporganisatie Victoria Trading, dat de inkoop voor onder anderen attractiepark De Efteling en de cateraars Albron en Délifrance.

Kipster-haantjes

Wat ook bijzonder is aan het Kipster-concept, is dat de haantjes – de broertjes van de Kipster-hennen – niet kort na de geboorte worden gedood, maar gedurende 15 weken worden gehouden en dan worden geslacht en verwerkt tot verschillende Kipster-haantjes-producten.

In Beuningen bouwde Kipster 2 nieuwe stallen. Voor in totaal 42.000 kippen. Die zitten er al in, witte, van het ras Dekalb.

Samenwerking en verduurzaming

Schouten noemde Kipster als voorbeeld van partijen die in de keten samenwerken en de schouders er onder zetten om te veranderen, om de transitie te maken naar verduurzaming. “En dat hebben jullie niet bescheiden aangepakt.” De omschakeling vereist ketenpartners die bereid zijn risico’s te nemen. “Omdat ze ergens in geloven.”

Veel animo voor verandering

De minister ziet veel animo voor verandering. Ze ziet dat steeds meer boeren onderdeel gaan uitmaken van kringlopen en daar nieuwe verdienmodellen voor maken. Dat is essentieel om de omslag te maken. “Het is belangrijk dat andere partijen oog en oor voor die verandering hebben en samen die beweging voor verandering in gang willen zetten.”

Transitie naar kringlooplandbouw

De minister vertelde dat het ministerie dit jaar concrete stappen wil zetten in de transitie naar kringlooplandbouw met een innovatieprogramma voor duurzame dierlijke producten. Ondernemers kunnen geld krijgen om te onderzoeken of hun plannen haalbaar zijn.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Kipster draagt nul-komma-nul bij aan verduurzaming. Het neemt kringlopen van anderen over en weet deze vervolgens handig te vermarkten. Het is niet meer dan een marketingconcept.

 • pure volks verlakkerij aldus mijn duitse eierhandelaar

 • kuiken007

  over de rug van de collega pluimveehouders groeien, bestaande houderij systemen zwart maken, en dikke maatjes zijn met zijn extreem linkse vrienden van extremistische bewegingen!!

 • Vhouder

  oeps niet zo goed dus

 • info36

  De Lidl dat zijn toch die huichelaars die het woord kerstmis niet meer uit willen spreken. Die hun ziel verkopen om de goedkoopste supermarkt te blijven. Dus over het algemeen ook helemaal niet duurzaam zijn want het gaat alleen om de laagst mogelijke prijs.

 • Net zo vooruitstrevend als ronddeel .
  Sterft ook een stille dood

 • Schaap1975

  Ruud Zanders die moet eerst even de openstaande posten eens betalen. Er zijn verschillende mensen die zijn bloed wel kunnen drinken. Onvoorstelbaar dat zo'n persoon subsidie mag krijgen en zeker dat hij zelf mag praten met de minister. Hoe kan het dat zulke "criminelen" de hard werkende en wel betalende bedrijven probeert kapot te maken met zijn praatjes. Praten dat kan hij en subsidies opslurpen, maar als dit op is gaat dit weer mis maar Ruud springt er altijd goed uit.

 • Gradje 1966

  Ruud Zanders loopt te prossen met andermans centen hij weet alleen hoe je
  failliet moet gaan dat is wat hij zelf heeft gepresteerd .
  Nu de collega s zwart maken die niet werken volgens hun idee en hun wijsheid .
  Hij heeft zich aangesloten bij de burger boeren dat het zo niet langer kan en dat de veestapel maar 20% van nu mag zijn zo n wijze heer is dat

 • Maas1

  Ik leer graag van andere ook in zienswijzes.
  Maar wat is aan dit concept dan werkelijk anders?

  Aan het vroegtijdig localiseren van eendags haantjes of hen kuikens daaraan wordt technologische gewerkt,ik zie op termijn daardoor geen blijvend concept voor het houden van hanen zoals bij Kipster, een uitzondering daar gelaten.

  Het houderijsysteem bij Kipster is gelijk aan gangbaar en biologische.

  De serre of wintergarden of hoe je het ook noemen wilt, is gelijk aan gangbaar, biologische met al dan niet een uitloop.

  De technologie van Kipster zal niet anders zijn dan gangbaar of biologische, het kan goed zijn dat er nieuwe snufjes zijn toe gevoegd maar dat is gebruikelijk om voor subsidie in aanmerking te komen.

  De kringloop visie van Kipster staat niet op zich daar zijn meerdere voorbeelden van te noemen in de lande, bovendien heeft de pluimveesector een roadmap uitgeschreven voor de langere termijn.

  Wat betreft de bezetting eenheid van vloeroppervlak en leefoppervlak daarvan zwijgt Kipster. Het zou niet geheel verwonderlijk zijn als deze in de buurt ligt van Kat BL of Biologische. Wie het weet mag het zeggen.

  Wat er in mijn beleving op termijn over blijft is een marketing concept met een smeuïg sausje.
  ( De amuse van het 7 gangen diner)

  Succes met Kipster.

 • V

  Meisje Schouten laat zich gebruiken door lidl dus.

 • Als je kringloop zo belangrijk vind begin dan met diermeel weer toe te staan voor varkens en kippen.
  Goed voor dier boer en milieu!!!!!!

 • Henko

  Mooi bedrijf, goed voorbeeld. Hoop dat velen zullen volgen met deze formule.
  En voor de negatievers hierboven: neem eerst eens een kijkje op de website van Kipster zelf voordat je maar wat uitkraamt.

  <>

 • els

  Ik ben in de stal geweest een maand geleden.
  Het is een mooi hok om apen in te houden zoveel rotzooi staat erin.
  Een hele grote flauwekulstal die veel te duur is .
  Als het contract over 5 jaar is afgelopen komt hij er wel achter.
  Het zoveelste project wat naar de klote gaat.
  Dat meisje boven in het land met die scharrelvarkensstal waarvan ze het vlees niet verkocht krijgen in de winkel die weet nu hoe dat hier werkt in dit land.
  Allemaal schreeuwen hoe het moet en vervolgens blijft er niks van over.

 • EL

  Als iedereen naar dit systeem gaat brengt het kipster ei uiteindelijk niets meer op dan een gangbaar ei!@Henko

 • yep

  hoe duurzaam is het om kippen op 75 weken te moeten ruimen omdat ze bijna geen veer meer over hebben, zoals de vorige ronde bij kipster
  hoe duurzaam is het om alleen fijnstof te reduceren met de mond, maar in werkelijkheid is de fijnstofuitstoot ontzettend hoog, mede vanwege het beroerde stalklimaat.
  Kipster een geweldig marketingconcept zonder enige toegevoegde waarde voor de sector, buiten het marketingverhaal om dan.

 • husky

  Zo lang er niet naar behoren betaald wordt kan dit voor een "gewone" pluimveehouder niet uit. subsidie , subsidie, zoals bij de biomassacentrales, subsidie eraf geen centrale blijft draaien.

 • Waar zitten dan die 42000 ,ongeveer, haantjes dan dat wil ik wel eens weten. Mooie praat is het en daar gaat schouten op af

 • farmerbn

  Het is aan Hans Bijleveld om op zoek te gaan naar die 42.000 haantjes en daar een artikeltje aan te wijden.

 • Bas Spruijt

  @maas 1.
  Je moet het omdraaien, zoals je hierboven schetst zit er niet zoveel verschil tussen de kipster en de “gewone” leg pluimvee.

  Dus allemaal wat reststroom verwerken.(soja schil of huls vd soja boon)
  En allemaal wat fijnstof af vangen en we passen ineens allemaal in de kringloop gedachte zoals Schouten en de dieren bescherming deze voor ogen hebben!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.