Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Waarschuwing voor salmonella-besmette eieren uit Spanje

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten eieren met eicode 3ES4624944A uit Spanje niet te eten, omdat deze zijn besmet met Salmonella. Dit heeft de NVWA vastgesteld.

In de donderdagavond verstuurde ‘Belangrijke veiligheidswaarschuwing’ schrijft de NVWA dat de Salmonella op de buitenkant van de eieren is aangetroffen en dat het daarom belangrijk is de handen te wassen na het aanraken van de eieren.

Lees verder onder de tweet.

Ziektemeldingen

Hoe en wanneer de besmetting precies aan het licht kwam kan een woordvoerster van de NWVA niet zeggen. Wel dat er ziekmeldingen zijn binnengekomen en dat bij het zoeken naar een gemeenschappelijke noemen de partij eieren in beeld kwam.

Omvang partij eieren onbekend

De omvang van de partij is nog onduidelijk en de afzet van alle eieren is nog niet in beeld. Voor zover nu bekend zijn de eieren geleverd aan toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. En ook aan horecagelegenheden, die ze mogelijk verder verwerkt hebben in verschillende gerechten. De dienst doet daar nu verder onderzoek naar en probeert via de importeur de eieren te achterhalen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze eieren ook in de grotere supermarktketens terecht zijn gekomen, schrijft de NVWA. Het zijn kooi-eieren en die verkopen de grote supermarkten niet meer, aldus de woordvoerster.

Diarree

Het eten van producten met de salmonella bacterie kan, indien niet door en door gegaard, koorts, buikpijn en diarree veroorzaken binnen 6-48 uur na consumptie. Vooral bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen.

Foto

 • Eieren uit Spanje met eicode 3ES4624944A zijn met Salmonella besmet, zo heeft de NVWA vastgesteld. - Foto: NVWA

  Eieren uit Spanje met eicode 3ES4624944A zijn met Salmonella besmet, zo heeft de NVWA vastgesteld. - Foto: NVWA

Laatste reacties

 • Snel

  Goh, waarom nu wel waarschuwen en in de tijd van Fipronil niet

 • Zuperboer

  En ik hoop dat ze er HEEL DUIDELIJK bij vertellen dat die eieren uit S P A N J E komen. Dus niet de NL'se eieren in dezelfde moeite een trap na geven. Staat trouwens in de kop boven dit artikel ook niet vermeld.

 • bram23

  Daarom waren de eieren bij de Chinezen en buitenlandse winkels weer zo goedkoop NCAE weet toch wel wie die beleveren maakt deze mensen die dit doen met naam en pakstation bekend alles is toch track en tracing

 • slatan

  vergassen en opruimen daar in Spanje.....gelijke monniken.....

 • Almagro

  Grote kans dat deze eieren allang bij de industrie worden verwerkt. De Nederlandse eierprijs stijgt alweer richting kostprijs en dat is het moment dat de handel en verwerking gaat ingrijpen. De tekorten worden snel aan gevuld met eieren uit de Oekraïne, Spanje of maakt niet uit waar vandaan. De consument deert het niet, weet het niet of wil het niet weten. We zijn het afvoerputje van Europa. Maar milieu, dierenwelzijn etc. daar houden we van. Maar van de kiloknallers houden we het meest.

 • hoe komen die spaanse gif eieren hier?...boycotten dat spul

 • el

  Eet geen Spaanse eieren!!!

 • wimschaap

  van de gekke om daar eieren van daan te halen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.