Pluimveehouderij

Nieuws

Minder uitscheiding H3N1-virus bij jonge kippen

De virusuitscheiding bij besmetting met het H3N1-virus zoals dat in België rondwaart, is lager bij jonge kippen.

Dat blijkt uit het onderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren heeft gedaan naar het virus. De gezondheidsdienst deed dit in opdracht van Avined.

Avined concludeert dat dit mogelijk de reden kan zijn dat het virus zich tot zover niet van België naar Nederland heeft verspreid, ondanks de grote mate van verspreiding in België. Vanuit België komen met name jonge kippen naar Nederland.

Lees ook: H3N1-verschijnselen variëren naar leeftijd kip

Blijf jonge kippen controleren

Desondanks blijft dit een risico: jonge kippen scheiden weliswaar minder virus uit, maar ze kunnen wel virus uitscheiden zonder enige klinische symptomen te vertonen. Het blijft daarom belangrijk om koppels voor transport goed te controleren.

Besmette pluimveebedrijven in België geruimd

Volgens Avined zijn in de afgelopen weken op alle 82 besmette bedrijven de dieren geslacht/geruimd. 37 bedrijven zouden inmiddels weer zijn vrijgegeven. Het Belgisch Voedselagentschap, dat het bevel moet geven tot ruimen, wil geen informatie verstrekken over hoeveel bedrijven er de afgelopen weken hebben moeten ruimen.

Geen nieuwe besmettingen waargenomen

De afgelopen 3 weken zijn er geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd, zo laten Wouter Wytynck, adviseur bij de Boerenbond, en Martijn Chombaere, adviseur bij de Landsbond, weten. “De situatie lijkt nu onder controle. Dat is eindelijk goed nieuws. Het virus heeft veel schade veroorzaakt”, aldus Wytynck.

Momenteel worden vleeskuiken- en kalkoenenbedrijven gescreend op de aanwezigheid van het H3N1-virus, om een nieuwe serie uitbraken te voorkomen. “De uitkomsten van de screenings zijn voorlopig negatief”, zegt Chombaere.

Of registreer je om te kunnen reageren.