Pluimveehouderij

Nieuws

Export pluimveevlees naar landen buiten Europa blijft van belang

Ook al is Europa de belangrijkste afzetmarkt, voor de vierkantsverwaarding van pluimveevlees blijft de export naar buiten de EU, de zogenoemde derde landen, van belang. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van Nepluvi.

In 2018 heeft Nederland in totaal 1,69 miljoen ton pluimveevlees afgezet, met een waarde van € 3,08 miljard. In 2017 is er 1,72 miljoen ton geëxporteerd met een waarde van € 3,15 miljard. In Europa wordt voornamelijk kipfilet gegeten, vandaar dat er in derde landen gezocht wordt naar markten voor de overige pluimveeproducten. Maar veruit de meeste afzet vindt echter plaats binnen Europa. Nederland exporteerde 1,3 miljoen ton pluimveevlees binnen Europa met een waarde van € 2,78 miljard.

Meeste producten naar Duitsland

De meeste kipproducten gaan richting Duitsland, in 2018 was dit 409.570 ton met een waarde van € 748 miljoen. Op de tweede plaats staat Verenigd Koninkrijk (VK) met 295.581 ton, maar met de waarde van € 793 miljoen staat het Verenigd Koninkrijk aan kop van het export lijstje. Dagelijks gaan er pluimveeproducten naar het Verenigd Koninkrijk en komen er producten vanuit het VK naar de haven van Rotterdam. Een (harde) brexit zal hierdoor veel invloed hebben op de ex- en importmarkt.

De totale productie van pluimveevlees is in 2018 ten opzichte van 2017 gedaald van 1,133 miljoen ton naar 1,112 miljoen ton. Er is wel een stijging te zien ten opzichte van 2016, dat een productie van 1,097 miljoen ton kende. 19 pluimveeslachterijen met verschillende productiecapaciteit van minder dan 20.000 ton per jaar tot meer dan 80.000 ton per jaar, verdeeld over Nederland dragen zorg voor de verwerking van het pluimveevlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.