Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Protest tegen hoger Oekraiens kipquotum vruchteloos

Het Nederlandse protest tegen de verhoging van het invoerquotum voor Oekraïens pluimveevlees haalt niets uit.

De Europese lidstaten zullen deze maand toch instemmen met een verhoging van het quotum met 50.000 ton en tegelijkertijd met een beëindiging van de ongebreidelde invoer van kipfilets met een stukje been.

Kipfilets met een stukje bot

Nederland zal zich verzetten tegen de verhoging van het tariefvrije quotum, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Nederland is wel tevreden over het feit dat met Oekraïne een afspraak is gemaakt om een eind te maken aan de invoer van kipfilets met een stukje bot, dat tegen een nultarief vrij kon worden ingevoerd op de Europese markt. Met de nieuwe afspraak wordt aan die praktijk een einde gemaakt.

Relevante regels invoeren

Ondertussen heeft de Europese Commissie op verzoek van Nederland verzekerd dat er druk op Oekraïne zal blijven om te zorgen dat regels op gebied van (veterinaire) voedselveiligheid en dierenwelzijn zullen worden ingevoerd en gehandhaafd. Dat betekent dat de Oekraïense pluimvee-industrie volgens dezelfde maatstaven moet produceren als de Europese pluimveehouderij. Van de 240 wetten of regels die in Oekraïne moeten worden ingevoerd in het kader van de afspraken met de EU zijn volgens minister Kaag inmiddels 170 in behandeling of al ingevoerd. Oekraïne heeft de tijd tot 2026 om de relevante regels in te voeren.

Laatste reacties

 • kraats

  Nexit

 • farmerbn

  Hadden de Brabanders ook maar de tijd gekregen tot 2026. Kijk, daarom houd ik van Trump: Eigen bevolking eerst. In Nederland is het lief voor anderen en streng voor de eigen bevolking.

 • Hoe komen we erachter of ons stukje kip uit de Oekraine komt dat staat er niet met grote letters op , maar zou wel heel nuttig zijn
  arie munnik

 • Wouter0305

  Land van oorsprong wordt altijd vermeld op de ingrediënten declaratie.

 • Oké dan

  Dat is niet waar Wouter0305, als het stuk oekraïnsche kip in nederland verwerkt wordt staat er NL op!!!

 • Gat

  @oke dan. En dan gelden de nederlandse wetten voor dier en welzijn! Ook al komt die kip uit oekraine. Land van verwerking geldt niet productie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.