Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:3 jul 2019

ILT: gebruik DutriRock verboden

Het gebruik van DutriRock in de pluimveehouderij is verboden. Dat zegt toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Dinsdag 25 juni werd bekend dat NVWA onderzoek doet naar 12 pluimveebedrijven waar dit middel zou zijn toegepast. Tijdens een intern overleg (het ‘biocidenoverleg statusbepaling’) van onder meer ILT, NVWA en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is dinsdagmiddag bepaald dat DutriRock als biocide wordt aangemerkt. De producent van het middel claimt onder meer dat het bacteriën elimineert (volgens de website van DutriRock, die niet meer in de lucht is). Daarmee is het gebruik van het middel in de pluimveehouderij niet toegestaan, want het heeft geen toelating bij het Ctgb. Die is ook niet aangevraagd, laat een woordvoerder van ILT weten. Het middel had dus niet op de markt gebracht mogen worden, geeft hij aan. ILT gaat in gesprek met de leverancier, waarbij deze onder andere zal worden medegedeeld dat het middel niet meer op de markt gebracht mag worden. Of er sancties volgen, kan ILT nog niet aangeven.

NVWA doet onderzoek en neemt waar nodig monsters

Woensdagmiddag bezochten inspecteurs van NVWA de 12 bedrijven om na te gaan of en wanneer een behandeling met het middel is gedaan. Als het middel is gebruikt zal residuenonderzoek bij de kuikens worden gedaan. De 12 bedrijven zijn niet feitelijk door NVWA geblokkeerd, maar zitten in de praktijk wel op slot, geeft een woordvoerder van NVWA aan. Van NVWA mogen de kuikens wel afgevoerd worden naar de slacht, maar mag het vlees niet op de markt komen tot de resultaten van het residuenonderzoek bekend zijn. Volgens de woordvoerder blijkt in de praktijk dat slachterijen niet zitten te wachten op kuikens waarvan ze het vlees mogelijk niet mogen afzetten.

Volgens de website van DutriRock, die niet langer in de lucht is, kon het poeder, naast bij pluimvee, ook gebruikt worden bij koeien, varkens en paarden. NVWA kan op dit moment niet zeggen of het ook in die sectoren is toegepast. NVWA focust haar onderzoek op dit moment op pluimveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.