Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

NVP reageert bezorgd op dierenactivisme

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maakt zich grote zorgen over een mogelijke inval van dierenactivisten op een primair pluimveebedrijf.

“We hebben 2 zorgdossiers: laagpathogene vogelgriep in België en dierenactivisme”, laat NVP-voorzitter Hennie de Haan weten.

De Haan noemt de bezetting van een varkensstal in Boxtel ‘afschuwelijk en intimiderend’. Nu verschillende ketenpartijen op scherp staan vanwege LPAI-dreiging in België en er allerlei voorzorgsmaatregelen worden getroffen op het gebied van hygiëne, hoopt ze dat dierenactivisten niet toeslaan op pluimveebedrijven. “Mensen horen sowieso geen stallen binnen te dringen. Dat heeft veel impact, ook op privévlak. Maar vanwege de vogelgriepdreiging kan een stalbezetting op dit moment grote gevolgen hebben.”

Aantijgingen dierenactivisten

De Haan stoort zich aan de aantijgingen van de dierenactivisten aan het adres van onder meer de pluimveesector. “Er wordt ons een gebrek aan transparantie verweten. Met de komst van steeds meer zichtstallen en uitloopkippen doet de pluimveesector er juist veel aan om naar buiten te treden.”

Pluimveestallen goed afsluiten

Volgens De Haan is het moeilijk om met de activisten in gesprek te gaan. “Onze standpunten liggen zo ver uit elkaar. Daar komen we niet uit. Zij zijn simpelweg tegen consumptie van dierlijke eiwitten. Onze bedrijven houden zich aan de wet- en regelgeving, produceren duurzame producten en scoren goed op het gebied van dierenwelzijn.”

De Haan raadt pluimveehouders intussen aan hun bedrijven en stallen zo goed mogelijk af te sluiten en bij een eventuele inval zelf geen actie te ondernemen maar direct de politie te bellen.

Laatste reacties

  • tinusje

    bij eventuele inval kun je beter groepje boeren appen eerst...zo klaar de ruiming

  • HeinCarien

    Ik denk dat ik bij een bezetting maar gelijk begin met formaline alles buiten te ontsmetten. Met 1000 liter water met 15 % formaline kan je veel ontsmetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.