Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Kansen voor circulair eitje

Er liggen kansen voor vooruitstrevende legpluimveehouders die een toekomst zien in een concept rond circulaire landbouw.

Dat blijkt uit resultaten van een stageopdracht bij Vitelia Voeders. Uit een enquête bleek dat er interesse is voor een circulair eitje in het schap van de supermarkten. Pluimveehouders die met een dergelijk concept willen starten, moeten er zoveel mogelijk naar streven om voer te gebruiken van reststromen, de overige grondstoffen lokaal te verbouwen, de mest af te zetten als mestkorrels, groene energie op te wekken en voldoende aanplanting rondom de stallen te realiseren voor meer biodiversiteit.

Voor duurzame ofwel circulaire landbouw is nog geen wet- en regelgeving en hierdoor kan elke ondernemer activiteiten ondernemen die binnen de bedrijfsvoering passen om de impact op klimaat, bodem en biodiversiteit te verkleinen, blijkt uit het onderzoek.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Pas op! Een enquete invullen is één. Maar daadwerkelijk het produkt uit het schap halen en daarvoor een meeropbrengst bij de producent op de bankrekening brengen dat is een veel lastiger stap. Vaak zijn de extra eisen, mits nieuw in het marktsegment 2-3 jaar houdbaar. Dan wordt van alle producenten in dat deel van de sector hetzelfde verwacht tegen de basisprijs. Zo werkt het tot nu toe. Producenten kunnen hierop geen langjarige financiering aangaan anders leidt het tot voortdurend interen op Eigen Vermogen.

  • Maas1

    @Zuperboer zo is het, als je in het voorstel vooruit zou willen kan dat zeker betekenen dat je op termijn wat jij zegt inderdaad financiëel over de bodem gaat schrapen. Zo werkt het inderdaad het remt de vooruitgang de innovatie en de investeringen,want je kunt daar inderdaad moeilijk op investeren en of een financiering aangaan,zo werkt het tot nu toe inderdaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.