Pluimveehouderij

Nieuws 9 reacties

Dierenbescherming: Beter Leven voor alle vleeskuikens

Het streven van de Dierenbescherming (DB) is dat al het kippenvlees dat verkocht wordt in de Nederlandse supermarkten gehouden wordt onder het 1 ster Beter Leven-keurmerk.

Daarnaast vindt de Dierenbescherming het noodzakelijk om ook het welzijn voor vleeskuikens die bestemd zijn voor export te verbeteren. Dit concludeert DB naar aanleiding van een enquête van de Europese dierenbeschermingsorganisatie (Eurogroup for Animals) onder ruim 7.000 respondenten in Europa. Bijna de helft, 46% van de Europese consument die ondervraagd is, heeft de intentie om vlees te kopen van kippen die onder betere welzijnsomstandigheden hebben geleefd, waaronder vrije uitloop, biologisch of een ander dierenwelzijnslabel.

Stal met uitloop

Een meerderheid van de Europese consument heeft de voorkeur voor vleeskuikens gehouden in een stal met een (overdekte) uitloop. Voor kippenvlees met het Beter Leven-keurmerk is dat al een van de eisen, maar dit geldt nog niet voor de traag groeiende rassen die met meer stalruimte geproduceerd worden voor de Nederlandse supermarkten.

Strengere wetgeving

Van de Europese consumenten vindt 89% dat het welzijn van de kippen beter beschermd moet worden en er wetgeving voor nodig is. Strengere wetgeving is nodig volgens de ondervraagden voor betere dierenwelzijn, 46%, maar ook voor voedselveiligheid, 16% en milieueisen, 14%. Met de enquête wil de DB onderstrepen dat er iets moet veranderen in de vleeskuikensector. Het concept van de Nederlandse supermarkten is een stap in de goede richting, maar niet voldoende volgens de dierenwelzijnsorganisatie.

Laatste reacties

 • fietskip

  Natuurlijk is het een stap in de goede richting!!
  Maar nooit genoeg!
  Na deze stap komt er toch weer een nieuwe.
  Het is gewoon nooit genoeg bij dit soort mensen.

 • s.hit

  Het is een verdienmodel voor de Dierenbescherming.
  Er werken 700 mensen op het kantoor.
  Er moet geld binnenkomen.
  Wie is de volgende.

 • p.stroo1

  Nu word er weinig verdiend bij de een ster kip daar moet de dieren bescherming wat aan doen en dan willen we allemaal naar de een ster kip. Dieren bescherming doe wat aan de prijs.

 • Mans

  Een incompleet en zeer suggestief verhaal !

 • info112

  Houd je aan de feiten, beste reageerders.
  Er werken geen 700 maar 350 mensen bij de Dierenbescherming en er wordt niet verdiend aan het Beter Leven keurmerk. Deelnemers aan het Beter Leven keurmerk hebben te maken met de aparte Stichting Beter Leven keurmerk, die de uitvoering, borging en controle regelt.

 • Henk 1

  n

 • Henk 1

  neemt niet weg dat boeren met ster kip een stuk lager saldo hebben gedraaid dan gangbaar vorig jaar.
  Dit terwijl de 1 ster kipfilet voor bijna 14 euro in het schap van AH ligt!!!

 • HeinCarien

  Het streven van de dierenbescherming....... Tja, alles en iedereen is er klaar voor. BLK integraties,slachterij, voerleverancier, pluimveehouders in de wachtrij om mee te mogen doen. Alleen meer consumenten zullen in de super de keus moeten maken...... En dan pas gaat het lukken.

 • nvanrooij1

  Weer een eis van de Dierenbescherming maar als ze ganzen moeten verjagen zijn ze niet thuis( zie ander artikel). Hoe hypocriet kun je zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.