Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Schouten vindt Oekraïense pluimveevleesexport onwenselijk

Landbouwminster Carola Schouten vindt het zeer onwenselijk dat Oekraïne allerlei wegen aan het bewandelen is om op een niet afgesproken manier kippenvlees in vrij grote hoeveelheden op de Europese markt te brengen.

Dat zegt ze in een debat in de Tweede Kamer in reactie op vragen van PVV-Kamerlid Barry Madlener. Hij wil af van deze import omdat het slecht is voor de Nederlandse pluimveehouders.

Maas in de wet in associatieverdrag

Schouten noemt het een maas in de wet van het associatieverdrag met Oekraïne. “We hebben er bij de Commissie op aangedrongen dat de Commissie die maas moet gaan dichten. De Commissie is daarmee bezig”, zegt Schouten. Ze vindt dat de mazen in de wet niet misbruikt mogen worden. “Als wij zaken uit Oekraïne toestaan op onze markt, moeten die ook aan de eisen voldoen die wij aan dierenwelzijn stellen. Dat is ook onderdeel van het associatieverdrag. En ik heb ook geconstateerd dat daar nog wel wat stappen gezet moeten gaan worden.”

Laatste woord nog niet gesproken

Madlener zegt het gevoel te hebben dat de EU de sluipweg van Oekraïne wil legaliseren. “Het lijkt erop dat men daar gaat zeggen: u mag niet meer die kip met dat borststuk eraan invoeren, maar in ruil daarvoor mag u 2,5 keer zo veel kip exporteren naar Europa.” Schouten zegt dat het laatste woord over deze kwestie zeker nog niet is gesproken.

Laatste reacties

 • vleeskipje

  Mevrouw Schouten moet es wat meer voor ons doen dan alleen maar mooi praten, want een gemiddeld vleeskuikenbedrijf mist op jaarbasis tussen de 150000 en 200000 € aan inkomsten. Goed rendement in de vermeerderingssector hangt weer mede af van de vleessector en bloed ook mee. Dat kan toch niet mevrouw Schouten. Grenzen dicht voor product die je niet controleert op de Nederlandse welzijns-eisen. En het gekke is: gefinancierd met geld beschikbaar gesteld door de Europese bank.
  Mevrouw Schouten vind het 'onwenselijk', vind ik een slap antwoordt. De pluimveesector draait op voor de inkomstenderving door het associatieverdrag met Oekraïne zonder dat daar compensatie voor staat. Belachelijk.

 • Jan-Zonderland

  Nog maar even een inlegvelletje bij het verdrag voegen.........

 • Maas1

  De batterij eieren bij de Nederlandse boer er uit,de tra(tramme(l)(b)ant er in!
  Hoe de Mercedus is verworden tot het ei van Columbus!

Of registreer je om te kunnen reageren.