Pluimveehouderij

Nieuws

EU handhaaft importverbod Braziliaanse kip

Bijna een jaar na de invoering van het importverbod voor Braziliaans pluimveevlees blijft de Europese Commissie vasthouden aan de maatregel.

Dat schrijft Europees commissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op parlementaire vragen van VVD‘er Jan Huitema. Huitema veronderstelt dat de Europese vleeskuikenprijzen mogelijk zijn gedaald doordat het overschot aan Braziliaanse kipproducten nu op grote schaal naar de EU wordt geëxporteerd tegen extreem lage prijzen.Andriukaitis zegt dat niet alle Braziliaanse bedrijven waar pluimvee wordt verwerkt onder het importverbod vallen.

Microbiologisch getest

Alle pluimveevlees dat vanuit Brazilië naar Europa wordt geëxporteerd, moet door de Braziliaanse keuringsdienst microbiologisch getest worden. Alle ladingen pluimveevlees die vanuit Brazilië naar Europa komen, worden veterinair gecontroleerd, aldus Andriukaitis. Van de ladingen wordt bij aankomst in Europa nog eens 20% microbiologisch getest. Doel van de controles is er voor te zorgen dat de Braziliaanse kip voldoet aan de Europese eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.