Pluimveehouderij

Nieuws 24 reacties

Kamer wil Oekraïense eieren niet opnemen in verdrag

De Tweede Kamer vindt het niet nodig dat er bij de onderhandelingen met Oekraïne over het verdrag met de EU extra aandacht is voor het beperken van de import van eieren en kip die niet volgens de Europese normen zijn geproduceerd.

Een motie van PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand die hierom vroeg, kreeg steun van PvdD, SP, SGP, PVV en FvD, maar haalde daarmee nog lang geen meerderheid.

Oekraïne voldoet niet aan dierenwelzijnseisen

De Nederlandse pluimveesector kampt met concurrentie vanuit de Oekraïense leghennen- en vleeskuikensector, omdat het land nog niet aan de Europese eisen voor dierenwelzijn voldoet. Op termijn zegt het land hier wel aan te gaan voldoen. Zo worden er nog steeds kooieieren geïmporteerd.

Internationale handelsafspraken

Eerdere verzoeken om de import van deze producten te stoppen, strandden ook. Landbouwminister Carola Schouten heeft eerder te kennen gegeven dat ingrijpen in deze productenstroom niet mogelijk is vanwege internationale handelsafspraken. In de motie wordt niet direct gevraagd om de import te stoppen, maar om bij de onderhandelingen tussen de EU en Oekraïne in te zetten op zodanige eisen dat de grootschalige import van eieren en pluimveevlees uit Oekraïne nog dit jaar zou stoppen.

Importheffingen omzeilen

De Europese Commissie gaat opnieuw onderhandelingen met Oekraïne over het verdrag, omdat het land importheffingen omzeilt door kippenborsten met kleine stukjes vleugel te exporteren naar de EU, die in Europa eenvoudig verwerkt kunnen worden tot kipfilets waar wel importheffing voor betaald moet worden.

Laatste reacties

 • V

  Ze hebben hun ziel aan de duivel verkocht, de landverraders!

 • waldpyk

  Zou het vvanavond het Staatsjournaal halen? De vraag stellen is het antwoord geven... And not a fuck was given! De internationale politiek en het volstrekt ontbreken van enige morele autoriteit.

 • Kelholt

  Waarom heeft het CDA tegen gestemd? Mogen er geen pluimveehouders bij Annie Schreijer-Pierik aan de keukentafel zitten?

 • Attie

  Precies Kelholt, en de VVD ook al tegen, is er maar één betrouwbare boerenpartij ??

 • Bennie Stevelink

  Ik denk dat de pluimveehouders hier beter mee af zijn. Als legbatterijeieren verboden worden gaat Oekraïne over op scharreleieren. Die kunnen veel goedkoper geleverd worden dan de Nederlandse scharreleieren. Dan hebben de pluimveehouders pas écht een probleem.
  Zolang Oekraïne maar batterijeieren levert zitten ze in een ander marktsegment en kunnen Nederlandse pluimveehouders hun eieren met een meerprijs verkopen.
  Ik vermoed dat dit ook de overweging is geweest van de VVD en het CDA.

 • Almagro

  *Kelholt en Attie, wat hadden jullie dán van het CDA en de VVD verwacht? Er zijn andere belangen die voor gaan, de landbouw doet er niet meer toe. Het enige vee wat nog telt is stemvee. D66 wil ik het niet eens over hebben maar de Christen unie (ik heb het maar eens voluit geschreven) kan zich aansluiten bij dat deel van Groenlinks welke naar de kerk gaan. Eerst werden alleen de boeren nog belazerd door instantie's als het RIVM en het PBL, nu wordt ook de rest van Nederland voor de gek gehouden met het milieu akkoord . Komen ze daar zomaar mee weg zou je zeggen. De verkiezingen komen er aan dus ze komen weer eens de straat op of zelfs bij u aan tafel zoals Mvr Schreijer-Pierik. Mooie beloftes maar ondertussen wordt onder tafel uw spaarvarken verkracht...

 • Tuig

  Zo zit het niet Bennie. De bedrijven in de Oekraïne zijn erg groot, 5 miljoen kippen op 1 lokatie komt voor. Het zij er ook maar enkele. Ovostar is de naam van een erg groot bedrijf daar. Ze gaan echt niet over op scharrel. Al hun andere afzet markten vallen weg dan. Zo veel leveren ze ook niet naar Eu,richt g Azië is meer hun afzet markt.

 • klein boertje

  bennie wat zit er weer naast ,je weet niet veel van de eierstromen af.

 • Bennie Stevelink

  @19:43, leg even uit hoe het zit, daar hebben we wat aan.
  Ik kan mij niet voorstellen dat ze in hetzelfde marktsegment zitten.

 • Maas1

  Als je sportief bent moet je Esther Ouwehand nu wel de credits geven met het indienen van deze motie.Ze heeft het in ieder geval geprobeerd,maar we zijn door die volks verlakkerij getorpedeerd.
  @ Bennie nog een keer uitleggen heeft geen zin we worden genaaid waar we bij staan,dan niet door de een dan wel door de ander.Weet je we mochten naar de stembus over de Oekraïne,we weten daar de uitslag van een inleg velletje was hun ( firma list en bedrog) oplossing!

 • Koen Franken

  Nou dan moet Esther Ouwehand haar pijlen maar gaan richtten op de verwerking welke deze afnemen uit de Oekraïne . Een bedrijf heeft een hekel aan negatieve nieuws .

 • tennis

  Diegene die toen bij supermarkten protesteerde tegen het batterijei mogen nu naar de verwerkende industrie gaan.

 • farmerbn

  2018 was het eerste jaar dat minder dan de helft van de geconsumeerde eieren in Frankrijk van de batterij kwamen. Die batterijeieren werden geimporteerd. Schandalig gewoon. Begrijp de tegenstemmers niet.

 • Tuig

  Farmerbn, die batterijeieren werden gewoon in Frankrijk geproduceerd.

 • arink

  Toch zelden zo'n opportunist gezien als Bennie Stevelink. Ben je nou echt te subjectief om de PvdD een keer het voordeel van de twijfel te geven?
  De coalitie moet zich diep schamen voor deze houding. Klinkers uit de straat ipv recht praten wat krom is Stevelink.
  Je gelooft toch zélf niet dat er een scharrelmotief achter deze houding schuilgaat?
  Andere zaken dan gezonde landbouweconomie zijn kennelijk belangrijker voor de coalitie, zo zit het.

 • Bennie Stevelink

  Je begrijpt mijn standpunt blijkbaar niet @Arink? Natuurlijk spelen bij de politiek andere belangen, maar dat is mijn standpunt niet.
  Mijn punt is dat wij met marketing een dam kunnen opwerpen tegen batterijeieren uit Oekraïne.
  De koe in de wei is ook niet gelukt met wetgeving maar ook met marketing. En het één ster vlees wat vrijwel overal in de winkels ligt is er ook niet gekomen met wetgeving.
  Het antwoord van de pluimveesector moet bestaan uit een uitgekiende mediacampagne.

 • tinusje

  onvoorstelbaar dat er zo met boerenbelangen wordt omgegaan door CDA en CU.....nu zie je duidelijk welke partijen echt op inhoud stemmen en voor de boeren opkomen obv inhoudelijke argumenten...de SGP...hulde aan deze party opnieuw...onvoorstelbaar dat je als boer nog op andere party stemt...

 • kleine boer

  Bennie waarom vind je het wel goed dat de consument via reklame gelokt word en Annie met iets proberen wat volgens jou ook een soort reklame is niet?

 • Maas1

  <>

 • arink

  De coalitie had zich ook gewoon sterk kunnen maken voor europese eieren. De kooieieren worden alleen voor industriële doeleinden gebruikt, en die industrie gaat niet over op scharrel. Het is niet erg als een ei in Europa 25 cent gaat kosten door een beetje gebrek.

 • farmerbn

  Het gaat niet om de eieren of om de batterijen maar om Oekraine. Dat is voor Europa een knuffelbeer die cadeautjes moet krijgen die de Europese boeren moeten betalen.

 • Maas1

  @ farmerbn ja als we dan toch bezig zijn.Wellicht binnen afzienbare tijd een nieuw handelsverdrag met....de op maat naar.....weet je de een verafschuwd het de ander omarmd het het boek dat de bijbel heet daarin staat geschreven ....de een leest het zonder te lezen de ander is doof en zal nooit horen.We zijn allemaal doof en blind geboren en zullen allemaal moeten leren horen zien en luisteren! Wellicht scheelt dat conflicten!

 • Nieuw.

  Politieke hypocritie, binnen de EU dierwelzijnsregels opstellen en via de achterdeur niet toegestane producten binnenlaten. Dan moeten ze consequent zijn en alle beperkende regels voor EU landbouw ook afschaffen. En goedkoop russisch aardgas of chinese electroautos zouden dan niet mogen, moet je die ook toelaten. Laat Ukraine mooi voor de wereldmarkt, lees china produceren. Chinesen zullen het land toch snel opkopen en wij in de EU produceren al meer als voldoende voedsel op eigen bodem. Burgers uit Ukraine werkvergunning EU geven en iedereen blij.

 • Gat

  <>

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.