Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Ruissen wil toelating zonnepaneel in vrije-uitloop

SGP‘er Bert-Jan Ruissen stelt vragen aan Europese Commissie over zonnepanelen in vrije uitloop.

Europese lidstaten zijn niet eenduidig over het gebruik van zonnepanelen in vrije-uitloopterreinen voor legkippen. In Nederland verliest een bedrijf zijn vrije-uitloop-status als kippen een uitloop hebben in een veld met zonnepanelen, terwijl op sommige plaatsen in Duitsland vergelijkbare situaties niet leiden tot een verandering van de vrije-uitloopstatus van het bedrijf.

In de biologische legpluimveehouderij zijn geen beperkingen gesteld aan het gebruik van zonnepanelen in de uitloop. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft daarover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Verouderde regels

Ruissen vindt dat pluimveehouders die zonnepanelen willen plaatsen in de uitloop, niet tegen verouderde EU-handelsnormen aan moeten lopen. Volgens hem lopen de pluimveehouders tegen verouderde regels aan. Hij zegt dat in Nederland zonnepanelen in de vrije-uitloop niet worden toegestaan. “Op plekken in Duitsland mag dat wel, bijvoorbeeld maximaal 20% van de oppervlakte”, aldus Ruissen. Volgens de Europarlementariër bieden zonnepanelen kippen bescherming tegen besmetting met vogelgriep.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Wat zou een mooier gebruik van de uitloop zijn dan zonnepanelen op hoogte boven de grond, twee vliegen in 1 klap. Hiermee wordt het houden van uitloop kippen en misschien ook wel andere landbouwhuisdieren aantrekkelijker en goedkoper. Tevens ies er minder oppervlakte nodig voor beide economische activiteiten. Is het de overheid echt te doen om een beter leven voor de kip en een beter klimaat tegen minimale kosten en minimaal grond gebruik?

 • l coumans

  De skal rekend overdekking niet tot uitloop oppervlak.

 • awknop

  Deze regel is een typisch voorbeeld van regelgevers die geen verstand van deze materie hebben en misschien zelfs nauwelijks over enig verstand beschikken. Hoenders zijn bosvogels. Schaduw of halfschaduw passen dus prima bij kippen. Daarnaast bieden zonnepanelen ook nog wat bescherming tegen roofvogels. Kippen houden onder zonnepanelen is een prima idee. Je kunt zonnepanelen toch niet echt als overdekking definiëren. Hoe beperkt kun je zijn?

 • jan4072

  Als niet kippenhouder snap ik de vraag van Bert-Jan Ruissen. Als ik een over een oppervlakte van bijv 2 ha verdeel over 8 daken van 2000m²per stuk en die leg ik vol met zonnepanelen, kun je dan nog spreken van vrije uitloop? Het is dus gewenst dat er afgesproken wordt dat bijv maximaal 20% (of 40 of 60?????)van de uitloop bedekt mag zijn met zonnepanelen.

 • farmerbn

  Je krijgt een groot probleem als die platen door hagel of iets anders in duizenden stukjes op de grond komen. Dan ben je meteen uitlooploos want dat is niet geheel op te ruimen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.