Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Groen licht voor deal over kip uit Oekraïne

Het Europees Parlement stemt in met maatregelen die een einde moeten maken aan de golf van goedkoop Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt.

Dat betekent dat Oekraïne 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer kipfilet tariefvrij naar de EU mag exporteren, maar tegelijkertijd betekent dat ook dat de kipfilets met een stuk bot en vel onder het quotum vallen. Daarmee kan deze kipfilet niet meer onbeperkt en heffingvrij worden ingevoerd.

Maas in de wet

Door kipfilet op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om kilo’s meer kipfilets de EU binnen te krijgen dan de 20.000 ton die was afgesproken in het associatieakkoord in 2014. Kipfilet met een stuk vleugel kon onbeperkt ingevoerd worden in de EU.

Aanpassing van het verdrag

Nadat Nederlandse Europarlementariërs hierover aan de bel hadden getrokken, ging de Europese Commissie met de regering in Kiev in onderhandeling over aanpassing van het verdrag. Als het plafond voor de tariefvrije Oekraïense kipfilet met of zonder bot is gehaald, moeten over de rest van de export gewoon invoerheffingen worden betaald.

‘Concessie te groot’

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen stemde tegen de voorgestelde deal. Hij vindt de concessie voor Oekraïne te groot. “Weliswaar wordt de ontsnappingsroute geblokkeerd, maar daarvoor doen we wel een hele royale concessie met 50.000 ton pluimveevlees. De pluimveesector verdient wat ons betreft een betere behandeling. We worden geconfronteerd met toenemende goedkope importen waarbij grote zorgen bestaan over het naleven van onze standaarden. En wanneer voldoet Oekraïne trouwens aan de EU-eisen voor dierenwelzijn?”

Laatste reacties

 • tinusje

  goed bezig die Ruissen

 • Cornelis61

  Een politicus die luistert naar wat de achterban aangeeft.

 • Gat

  Dat is vreemde manier van zaken doen. Normaal zijn boetes het antwoord erop. De europese unie geeft extra ruimte voor ukraine om te exporteren.
  Dat gelul over dierenwelzijn en megabedrijven kan meteen de prullenbak in als je dealt met die mhp.

 • scholtenkip

  goed bezig, maar die 20.000 ton is al te veel. dier welzijn is nog niet het grootste gevaar, maar het gene wat ze aan middelen daar nog krijgen

 • farmerbn

  Kunnen we een reportage krijgen (met de verborgen camera als het moet) over die Oekraiense pluimveehouderij? Wat mag daar wat hier in Europa verboden is? En wat doen ze daar wat daar verboden is? Dus niet alleen praten met de persvoorlichter maar ook met de (ex)werknemers onder het genot van enkele wodka's.

 • jp.bierema

  Is dat interessant farmerbn? Daar hebben jij en ik toch wel een idee bij. Zou jij niet liever weten wie de afnemers zijn van het product uit Veenendaal? Misschien kunnen we dan met FDF daar onze pijlen op gaan richten. Lijkt mij veel beter dan concentreren op die oekraiense boeren, die zijn net zo ondernemer als wij en voldoen aan de plaatselijke wetten aldaar. Kunnen wij toch niks aan doen.

 • farmer135

  Zitten daar beter leven sterren op ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.