Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

Nieuwe onderhandelingen over kip uit Oekraïne

De Europese Commissie gaat opnieuw met Oekraïne onderhandelen over het verdrag, waarin afspraken zijn gemaakt over de invoer van kip uit Oekraïne naar de EU.

Aanleiding is de export van kippenborsten met een klein stukje vleugel, die tegen een nultarief in de EU mogen worden ingevoerd. De kippendelen kunnen met een eenvoudige ingreep in de EU worden verwerkt tot kipfilets. Kipfilets uit Oekraïne vallen onder een hoger invoertarief.

Vragen over omzeilen importheffingen

Met de invoer van kippenborsten met een klein stukje vleugel omzeilde Oekraïne in samenwerking met Europese importeurs de importheffingen. Daarover zijn verschillende malen vragen gesteld in het Europees Parlement, onder andere door VVD‘er Jan Huitema.

‘Niet uit te leggen aan Nederlandse pluimveehouders’

Huitema zegt nu blij te zijn dat zijn vragen hebben geleid tot actie. Nederlandse pluimveehouders beklaagden zich over de Oekraïense praktijken. Huitema zegt in een persverklaring dat hij al in april 2018 bij de Europese Commissie heeft aangedrongen op actie. “Ik ben heel blij dat de Commissie nu eindelijk gaat kijken of het handelsverdrag aangepast kan worden. De huidige situatie is niet uit te leggen aan Nederlandse pluimveehouders die vol inzetten op dierenwelzijn en uit de markt geconcurreerd worden door Oekraïense kip die niet aan de dezelfde standaarden voldoet.’

Beheer
WP Admin