Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Animal Rights filmt weer misstanden in kippenstallen

Op de beelden zijn kale en verzwakte leghennen te zien die amper nog kunnen lopen.

Dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights bracht vandaag 7 januari beelden naar buiten die een onderzoeksteam in de laatste 3 maanden van vorig jaar maakte in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen. Op de beelden zijn kale en verzwakte leghennen te zien die amper nog kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen. Het betreft stallen met kooi-systemen en scharrelsystemen en een stal met vleeskuikenouderdieren.

Eerdere opnamen in Flevoland

Met de opnamen laat Animal Rights zien dat de beelden, die zij in november toonde van een legkippenbedrijf in Tollebeek (Fl.), geen uitzondering waren. De betrokken pluimveehouder zei die beelden niet te herkennen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zei later dat er niets onregelmatigs was aangetroffen bij een bezoek aan het bedrijf.

Leefomstandigheden kippen

Volgens Animal Rights trof haar onderzoeksteam tijdens het onderzoek vele dode leghennen aan, soms al in verregaande staat van ontbinding. De organisatie, die kooi- en scharreleieren ‘marteleieren’ noemt, zijn deze zogenoemde ‘horror-schuren’ gevuld met tienduizenden – soms meer dan 100.000 – leghennen. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie takelen de kippen in anderhalf jaar af tot opgebruikte, kale kippen door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden, waaronder de vaak verstikkende atmosfeer. De stress van deze levensomstandigheden lijdt niet alleen tot angst en onrust, maar ook tot verlaging van de weerstand tegen ziektes en verenpikkerij, aldus de website van Animal Right.

LTO adviseert aangifte te doen

LTO Nederland wil Animal Rights aanpakken om de ‘illegaal verkregen beelden’. Volgens woordvoerster Esther de Snoo is LTO hierover in gesprek met politie, justitie en politici en gaat LTO het contact intensiveren met een speciale eenheid die zich bezighoudt met terrorisme en extremisme, waar dit onder valt. De Snoo benadrukt dat, om Animal Rights te kunnen aanpakken, aangiften van de werkwijze van de organisatie nodig is. Zij roept betrokken (pluim)veehouders op aangifte te doen bij de plaatselijke politie en ook melding te doen bij LTO Nederland. “Wij willen veehouders begeleiden bij hun aangifte. Dat moet met een speciale code, zodat de aangifte bij die speciale eenheid terecht komt en er een dossier kan worden opgebouwd.”
De Snoo adviseert veehouders ook hun bedrijfsgebouwen en -terrein af te sluiten, zodat de activisten niet gemakkelijk binnen kunnen komen.

Protestactie en themalezing

Animal Rights organiseert op zaterdag 12 januari een protestactie bij een leghennenstal in Merksplas (België). En op woensdag 23 januari 2019 een themalezing in de Vrijplaats Utopie aan de Waldeck Pyrmontkade 116 in Den Haag. Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights gaat dieper in op het undercoverwerk in de veehouderij in aanloop naar het plenaire debat Veehouderij dat gepland staat voor 24 januari 2019 in de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Animal Rights wordt in bovenstaand artikel Dierenbeschermingorganisatie. als ik hun opnames moet geloven was de boer in Tollebeek een "dierenbeul" en de gealarmeerde NVWA kon niets fouts vinden. Dan is het voor mij duidelijk dat de Animal Rights organisaite zich bediend van sluw gemanipuleerde foto en video materiaal. Hun doel is niet de dieren te beschermen maar de boeren uit te roeien via zgn illegaal verkregen plaatjes of liever gezegd gemaakte plaatjes. Ik krijg meer en meer het gevoel dat de overheids dienaren niet de moed hebben deze inbrekers aan te pakken. Zonder toestemming een huis of andere gebouwen betreden is huisvredebreuk en strafbaar. Helaas Den Haag vindt het niet de moeite om dit soort organisaties aan te pakken.

 • Alco

  Er zij filmpjes te maken van de natuur te maken waar je van gruwelt.
  Er zijn filmpjes te maken van verzorging tehuizen waar je van schrikt.
  Zo zijn er ook stallen waar wij als boeren ook van gruwelen.
  Maar voor te doen alsof het dan overal zo slecht is, is een mes in de rug.

 • fietskip

  De media geeft criminelen een podium, misschien is dat ook wel crimineel.
  Als je inbreekt bij een politicus en maakt beelden die je op internet zet, zou de media die beelden ook zomaar publiceren of zouden ze dat niet durven? Zou het zomaar mogen of zou de overheid dan wel ingrijpen?
  Dit is dus meten met twee maten en de Overheid laat dit gewoon gebeuren en doet NIETS!!!!

 • ENDE902

  Ik kom in het bovenstaande artikel twee keer het woord onderzoeksteam tegen. Normaal gesproken is dit woord gerelateerd aan legale aktiviteiten. Door dit woord te gebruiken voor criminele aktiviteiten doet men aan een vorm van legalisatie van de aktiviteiten van Animal Rights, hetgeen mij bijzonder tegen staat.

 • putten

  zeker weer een retourtje Oekraiene gehad.

 • Gat

  Als je in het begin en op het einde een kadaverton met dode kippen laat zien. En paar dode kippen in een stal. Ja, dan is je film onbetrouwbaar. Dan is het gemakkelijk om die uit de ton te pakken en in de stal te leggen. Mja op een stad met 100.000 inwoners zijn er gemiddeld ook elke dag 4 doden, alleen van ouderdom. Laat staan ziekte. Zulke mensen moeten gewoon boeten voor hun overtredingen.
  Mja ik verbaas me er niks over dat de overheid ze met subsiedies stimuleert om de boeren maar negatief daglicht te brengen. Unilever heeft veganistische slager overgenomen. Die moet aandeel winnen door bij boeren het af te pakken. Goed schiks of kwaadachiks. Geld telt bij zulke concerns

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.