Pluimveehouderij

Nieuws

Antibiotica-benchmarks voor opfokbedrijven

IKB Kip gaat vanaf augustus 2018 werken met benchmarkwaarden voor antibioticagebruik op opfokbedrijven van vleeskuikenouderdieren.

Het antibioticagebruik in deze deelsector binnen de pluimveehouderij is relatief hoog en daalt bovendien niet, in tegenstelling tot de trend binnen de meeste andere pluimvee-sectoren.

Stoplichtsysteem

Daarom heeft IKB Kip nu besloten hetzelfde stoplichtsysteem te introduceren dat ook in verschillende andere sectoren wordt gebruik, waaronder de vleeskuikensector. Hierdoor kunnen bedrijven zien hoe zij het doen ten opzichte van anderen in de sector.

De eerste beoordeling binnenkort zal informatief zijn. Vanaf de tweede beoordeling in februari 2019 zullen bedrijven in de oranje en rode categorieën maatregelen moeten treffen.

Opfokbedrijven vleeskuikenouderdieren vallen in het groene streefgebied met een dierdagdosering van 10 of lager, in het oranje signaleringsgebied bij een dierdagdosering tussen de 10 en 18, en in het rode actiegebied bij een dierdagdosering boven de 18.

Problemen met kuikenkwaliteit

Volgens IKB Kip melden opfokbedrijven al enige tijd problemen met kuikenkwaliteit als belangrijke oorzaak van het gebruik van antibiotica, hoewel er tegelijkertijd ook een flink aantal bedrijven is dat wel een laag antibioticagebruik heeft. De organisatie is in gesprek met fokorganisaties en andere partijen over een bredere aanpak om de diergezondheid te verbeteren en het antibioticagebruik te reduceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.