Pluimveehouderij

Nieuws 11 reacties

Albert Heijn start verkoop Oereieren

Albert Heijn verkoopt vanaf deze week Oereieren, eieren van kippen die onder meer levende insecten te eten krijgen.

Vooralsnog zal Albert Heijn deze eieren alleen verkopen in de grotere winkels, de AH XL-supers. In de loop van deze week zullen Oereieren in alle 37 AH XL-vestigingen te koop zijn. Het zijn bruine eieren in doosjes van 4, 6 of 10 stuks. AH kiest voor het Oerei, omdat het concept inspeelt op duurzaamheid en de circulaire economie.

Foto's: Protix
Foto's: Protix

Eisen voor Oereieren

Protix in Dongen (Noord-Brabant) is de producent van de insecten. Het zijn de larven van de zwarte soldatenvlieg. Die groeien op uitsluitend plantaardige reststromen.

Protix introduceerde het Oerei in februari 2016 bij Agrimarkt-supermarkten in Zeeland, lokaal geproduceerd in Schore. De Oereieren voor AH komen van een pluimveehouder in Ospel (Limburg).

Oereieren zijn scharreleieren, maar het concept eist dat het pluimveebedrijf minimaal een overdekte uitloop moet hebben (bij voorkeur een vrije uitloop naar buiten), het leefoppervlak minimaal gelijk is aan de eis voor Beter Leven-keurmerk 3 sterren (maximaal 6,7 hennen per vierkante meter) en dat de snavels van de hennen niet gekort mogen zijn.

Laatste reacties

 • Maas1

  Toe maar de winst marge per m2 is bij AH nog in ontwikkeling!De boer maar capriolen uit halen om nog wat te verdienen.Lijkt me wel heerlijk insecten larven mmmhhhh

 • V

  ja ja , oerei en logisch. en de consument laten denken dat het biologisch is.

 • s.hit

  Maximale winst voor AH!
  Scharreleieren verkopen met een boodschap voor 25 cent per ei.
  En de boer kan nog 30 jaren over de aflossing van zijn hypotheek doen.
  Verdiendt AH dan nog niet genoeg aan Rondeel eieren?
  Oh... de boeren kwamen in opstand door de wurgcontracten.
  Dus moesten ze een ander concept uitrollen voor winstmaximalisatie.

 • Maas1

 • Jan-Zonderland

  Lekker en logisch staat er op het doosje. Ik begrijp niet helemaal wat er nu logisch aan is.

 • puinhoop

  einde BIO

 • StefHooijman

  Wat een nep toestand. Wat larven voeren en we hebben een nieuw ei.

 • H.M. Hubers

  Vanwaar deze zure opmerkingen? Je kunt bijna bij ieder concept vraagtekens plaatsen. Maar de consument wil kunnen kiezen! Bij dit concept kan de kip levende insecten eten. Volgens mij past dat wel bij het natuurlijk gedrag van de kip. Bovendien is het misschien een duurzame eiwitbron in de toekomst. Of de eieren ook oerlekker zijn, moet de consument maar bepalen!
  Ik wens de initiatiefnemers véél succes en misschien inspireert dit concept ook weer tot andere concepten. Het maakt mij niet uit of we door de concepten het winkelschap niet meer zien liggen, als er maar een gezonde toekomst is voor de eiersector!

 • oeleboele

  de burger ziet nu door de bomen het bos al niet meer.
  Laat staan, of AH nog weet waar ze mee bezig is, want die kijken alleen naar cijfers, of de kippen nu insecten eten of met strikjes in de veren lopen, als het maar verkoopt.

 • Maas1

  Zoals Brinkhorst zij, niet van binnen naar buiten maar van buiten naar binnen ( psychologische praat wie de marktmacht bepaalt)Het is wel duidelijk dat vele landbouw sectoren niets meer te zeggen hebben en daarmee de marktmacht om een prijszetting te kunnen maken definitief hebben verloren, de boer kan zijn hand ophouden voor een honger loon, u wordt geknipt en geschoren waar u bij staat.De groot grutter en bepaalde groeperingen bepalen.Vele zijn murm geslagen en verworden tot ja knikkers.

 • EKOZ

  Het is logisch om kippen insecten te voeren, vinden ze lekkerder dan standaard voer en bevorderd natuurlijk gedrag. Verder is het verhaal erachter ook sterk: reststromen van AH worden gevoerd aan larven die op hun beurt aan kippen worden gevoerd waarna de eieren weer bij AH in het schap komen. Circulair, eiwittransitie, natuurlijk gedrag, hot-items. En er is zeker een doelgroep bewuste consumenten voor.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.