Pluimveehouderij

Nieuws 18 reacties

NVP: disbalans op markt pluimveerechten aanpakken

Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) sluit niet uit dat meer pluimveehouders in de problemen komen door een tekort aan productierechten. Volgens haar is sprake van disbalans op de markt voor pluimveerechten. Wat de NVP betreft mogen alleen actieve pluimveehouders beschikken over pluimveerechten. Speculatie door handelaren wil de vakbond aan banden leggen.

Meerdere pluimveehouders moesten zich woensdag in de rechtbank in Den Bosch verantwoorden. Zij hielden afgelopen jaren veel meer dieren dan waarvoor ze pluimveerechten hadden en hoorden forse strafeisen tegen zich uitspreken. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), noemt de situatie op de markt voor pluimveerechten zorgwekkend. Volgens haar staat de rechtszaak in Den Bosch niet op zich.

Ik wil het niet goedpraten, maar er is niet altijd sprake van kwade opzet

Wat is er aan de hand?

”Allereerst wil ik mijn verbazing uitspreken over het feit dat er in sommige media wordt gerept over mestfraude. Dat vind ik erg vervelend. Ik kan het ook niet plaatsen. Deze pluimveehouders hebben meer dieren gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden. Dat is het delict, maar dat betekent niet automatisch dat mest op illegale wijze is afgezet en het milieu zou zijn geschaad. Voor de leek is dat blijkbaar niet altijd duidelijk. Het is helaas niet de eerste rechtszaak waarbij pluimveehouders op het matje moeten komen voor een tekort aan pluimveerechten. Ik wil het delict zeker niet goedpraten, maar er is niet altijd sprake van kwade opzet.”

Lees verder onder de foto.

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). - Foto: Joep van der Pal
Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). - Foto: Joep van der Pal

Hoezo niet?

“Het overheidsbeleid is zeer wispelturig. Onder het bewind van staatssecretaris Sharon Dijksma is de suggestie gewekt dat het stelsel met productierechten er in 2015 af zou gaan. Sommige pluimveehouders zijn daar van uitgegaan en hebben hun bedrijven uitgebreid. Nu de productierechten er nog altijd zijn en de POR-regeling bovendien is vervallen, is enorme schaarste ontstaan. Pluimveehouders moeten enorm diep in de buidel tasten om aan rechten te komen, als ze er al zijn. In sommige gevallen laat de liquiditeitspositie dat simpelweg niet toe. Intussen hebben pluimveehouders hun stallen vol met leghennen of ouderdieren. Dat verander je niet zomaar. Bovendien moeten bedrijven ook aan hun financiële verplichtingen voldoen. Deze situatie leidt tot schrijnende gevallen. Als je puur naar de feiten kijkt, is er sprake van een economisch delict. Maar je moet ook oog hebben voor het menselijke verhaal erachter. Ik ken heel treurige verhalen, waarbij echt geen sprake is van opportunisme.”

Er is een systeem gecreëerd waarbinnen veel rechten oneindig worden verleased. Daar moet een einde aan komen.

Wat moet er volgens u veranderen?

“Er is sprake van disbalans op de markt voor pluimveerechten. Die moet hersteld worden en het liefst zo snel mogelijk. Stoppers zijn nu niet verplicht om hun rechten te verkopen. Ik vind dat onwenselijk. Er is een systeem gecreëerd waarbinnen heel veel rechten oneindig worden verleased. Daar moet een einde aan komen. Wat de NVP betreft mogen alleen actieve pluimveehouders beschikken over pluimveerechten. Speculatie door handelaren willen we aan banden leggen. De huidige verkoopprijzen van € 25 voor koop- en € 3,10 voor leaserechten zijn in regio Oost bijna niet te betalen, als de rechten al worden aangeboden. Ik begrijp nog steeds niet waarom de POR-regeling is beëindigd, omdat POR-2 in het leven was geroepen binnen het sectorale fosfaatproductieplafond. Die ruimte moet er dan nog steeds zijn.”

Pluimveehouders worden murw gebeukt door wet- en regelgeving

De Haan vervolgt: “De Nederlandse pluimveehouderij is een duurzame sector die 93% van haar mest verwerkt en door een andere berekenmethodiek in 2018 ook onder het sectorale fosfaatplafond blijft. Het ministerie mag ons daarom best tegemoet komen met extra rechten, om ruimte te creëren voor duurzame projecten. De sector staat in de parkeerstand en raakt zo op slot. Pluimveehouders worden murw gebeukt door wet- en regelgeving en een gebrek aan ontwikkelingsruimte. Het perspectief voor jonge ondernemers ontbreekt. Er is sprake van een ongelijk speelveld ten opzichte van concurrerende landen.”

Wat je nu in de melkveehouderij ziet gebeuren is in onze sector al langer aan de hand

Wat is het perspectief?

“De disbalans op de pluimveerechtenmarkt moet worden opgeheven. De gesprekken met het ministerie van Landbouw daarover lopen. In overleg met LTO/NOP en de Rabobank hebben we in 2017 al een verduurzamingsplan opgesteld, wat zich toespitst op wegnemen van de grootste nadelen van het huidige pluimveerechtensysteem. Dit plan moet ook ruimte bieden voor verduurzaming. Sinds een paar maanden wordt nu ook inhoudelijk over dit plan gesproken. Ik verwacht dat we volgende maand weer om tafel gaan. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik hoop dan ook dat de minister snel een richting afgeeft aan pluimveehouders, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Ik vrees dat dit niet eerder dan begin volgend jaar gebeurt. Indien er niks verandert sluit ik niet uit dat er nog meer pluimveehouders in de problemen komen. Wat je nu in de melkveehouderij ziet gebeuren – individuele ondernemers die teveel dieren houden en niet binnen hun fosfaatruimte blijven – is in onze sector al langer aan de hand. Daarin lopen we helaas 2 jaar voor op de melkveehouderij.”

Lees ook: Forse strafeisen tegen pluimveehouders

Laatste reacties

 • kemperpluimvee

  Goede zaak, snel aanpakken.

 • C0

  Dus toch maar ontschotten er zijn heel veel onbenutte varkensrechten in omloop .Dan kunnen de plafonds ook eenmalig worden aangepast .

 • Almagro

  In de eerste plaats vonden de frauduleuze praktijken waarover mvr de Haan het heeft plaats in de jaren vóór dat de por werd afgeschaft . In de tweede plaats ging het in het grootste geval van frauduleus handelen om een pluimveehouder die na z’n quotum te hebben verkleint zelfs meer kippen is gaan houden over meerdere jaren . Ook stond voorafgaand aan dit proces een bestuurslid van de NVP voor de rechter voor vergelijkbare feiten. Dit betrof een pluimveehouder wiens bedrijf de laatste jaren extreem groeide. Mvr de Haan geeft aan niets goed te willen praten maar ik ken pluimveehouders in extreem moeilijke situaties die niet frauderen en gewoon moeten betalen voor rechten of krimpen.
  Deze pluimveehouders worden 2x genaaid : door het systeem én door hun frauduleuze collega

 • Probe

  Speculatie aan banden leggen van handelaren.... een scheefgroei door uitbreiding zonder rechten is niet veroorzaakt door de handel. Puur stallen die uit de grond gestampt zijn zonder voldoende rechten.
  Begrip kweken voor mensen die niet voldoen aan de wet, terwijl collega pluimveehouders vermogens hebben betaald en dus ook risico namen als ze afgeschaft zouden worden... dat is niet best. Valse concurrentie noem ik dat.
  Daar kan een belangenbehartiger toch niet voor bedoeld zijn?

 • Tuig

  Je moet leasen, kopen. Meer dieren houden dan rechten kan gewoon niet. De laatste paar honderd is een beetje gokwerk, maar duizenden kippen te veel valt niet recht te praten. Ook niet door mevrouw de Haan.

 • Kletskoe

  Dezelfde teksten als mbt fosfaatrechten in de melkveehouderij. Op inschattingen gegroeid, pakt verkeerd uit, knelgeval. En daar komt dan een heel verhaal bij.....de staatssecretaris dit en dat, een leek moeilijk uit te leggen, bestuurders die begrip tonen, in dit geval zelfs bij fraude.

 • 200113528

  volgens mij zijn er maar weinig mensen die het echt begrijpen. er is een groep die gokt, maar er is ook een groep die echt een probleem heeft en die wordt veroorzaakt door de overheid. Dit komt door POR rechten uitegeven en vervolgens weer in te trekken. Het moet net als vroeger bij het melkquotum. Bedrijven mogen 20 %verleasen en zijn anders verplicht te verkopen. Nu worden gezinsbedrijven kapot gemaakt en de rote jongens worden steeds groter

 • s.hit

  Helemaal gelijk @probe.
  Blijkbaar heeft mevrouw de Haan minder op met de groep pluimveehouders die op een eerlijke ,collegiale manier hun bedrijfsvoering uitoefenen.

 • Maas1

  Er moet een keuze gemaakt worden kiest men voor de speculerende handelaar met als opdracht gever de divan boer,of kiest men voor verduurzaming robuustheid en diversiteit in een sterke pluimveesector.Iedereen kan zijn € maar een keer uitgeven,in het eerste geval vind een continue stroom gelden plaats uit de sector naar een lucratieve "handel". In het laatste geval gaat men over op het aanjagen van duurzaamheid in breder perspectief.

 • Tinus1

  @probe, maar die handelaren/makelaren moeten er ook tussenuit bij alle soorten rechten! Liggen binnen hun 'app-groep' prijzen op te drijven en spellen daarmee alleen hen eigen broekzak. Heeft niks met fraude en milieu te maken. Dat daar iets aan gebeurd is een goed iets.

 • Tinus1

  @probe, maar die handelaren/makelaren moeten er ook tussenuit bij alle soorten rechten! Liggen binnen hun 'app-groep' prijzen op te drijven en spekken daarmee alleen hen eigen broekzak. Heeft niks met fraude en milieu te maken. Dat daar iets aan gebeurd is een goed iets.

 • Probe

  Tinus, kijk even op pluimveerechten.nu aub. En wie nu op dit moment de hoogste prijs noteert voor lease in Oost. Volgens mij een pluimveehouder. Of zit ie ook in de 'app-groep'? Dan wil ik daar ook wel in.
  Iedere verleaser wil zijn broekzak spekken. Ook iedere handelaar/makelaar zal dat proberen. En de leaser wil zo weinig mogelijk kwijt.
  Les 1 van economie: vraag en aanbod bepalen de prijs. Dat zien we bij varkensrechten waar veelal dezelfde makelaars de handel niet op gang krijgen en bij pluimvee wel. Hoe zou dat kunnen?
  Ik snap frustratie heel goed hoor. Maar tis te simpel, ook van mw Haan om te zeggen dat disbalans in systeem zit van de handel.
  Iemand die stopt met koeien is wel overgegaan naar Freiland/Bio, maar niet naar varkens. Dat is hele reden. Markt, mevrouw de Haan.
  En markt kan ook wel weer anders gaan lopen. Gezien perspectief momenteel in scharrel en vleeskuikens kon het volgend jaar er weleens heel anders uit zien.
  Met dezelfde systematiek als nu.

 • fietskip

  Eigenlijk heb je tussenhandel overal!?

 • 1034942

  Waarom niet ontschotten,dan ben je van alle problemen af.

 • Maas1

  @1034942 Als je gaat ontschotten is er geen perspectief meer voor de pluimvee sector deze zal dan leeg worden gezogen door de sectoren die dan deel uitmaken van de ontschotting! Is dat wat je wil geen perspectief meer in de pluimvee sector of komt jou suggestie voort uit andere belangen?

 • HeinCarien

  1034942 het is begonnen met fosfaat varkens/kippen en fosfaat rundvee/kalkoenen in de jaren 80
  In die tijd zag elke pluimveehouder met lede ogen aan hoe de rechten tegen woekerprijzen van pluimveebedrijven werden opgekocht door de varkensboeren. Dit was toen bijna de doodsteek voor pluimveehoudend nederland geworden

 • HeinCarien

  Handelaren uitsluiten is toch niet zo moeilijk? Ik verlease elk jaar wat, maar geen enkele leaser belt mij......
  oa via je voerleverancier weet je vrij snel wie er wat te verleasen heeft. En btw ik heb ze ook niet voor niks gekregen hoor.

 • Tonnis

  .

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.