Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

EU-eierimport bijna verdubbeld, export 2% kleiner

De import van eieren en eiproducten was in de eerste 8 maanden met 20.698 ton bijna het dubbele (+82%) van de invoer in dezelfde periode in 2017. In die maanden nam de eierexport met 2,3% tot 140.109 ton af. Dit blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie.

De groei van de import is bijna volledig op het conto van Oekraïne te schrijven. De 10.147 ton eieren uit dit land, goed voor 49% van de totale EU-import, is 9.691 ton meer dan vorig en 71% meer dan in 2016 tot en met augustus. Dat Oekraïne voorjaar 2017 kampte met een AI-uitbraak verklaart mogelijk de geringe import. Die trok overigens nog flink aan, tot zo’n 3.000 ton over heel 2017, mede als gevolg van de kleinere productie en het hoge prijsniveau in de EU als gevolg van de fipronil. Voorjaar 2018 waren de goedkope eieren uit Oekraïne geliefd door het hoge prijspeil in de EU.

Als herkomstlanden volgen de VS met 5.423 ton (26,2% van de EU-import) en Argentinië (1.842 ton; 8,9%).

Bij de eierexport voert Japan als vanouds de lijst aan met 38.826 ton, 27,7% van de totale EU-uitvoer. Zwitserland, gewoontegetrouw de tweede bestemming, nam 26.333 ton af (18,8% van de EU-export). De export naar Israël verdubbelde ruim tot 15.559 ton (11,1% van de totale EU-export). De Verenigde Arabische Emiraten, vorig jaar de derde exportbestemming (aandeel 7,5%), worden nu niet meer apart als exportbestemming in het EU-overzicht vermeld.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Ben benieuw welke bedrijven het zijn die deze producten kochten, weet iemand dat? Graag namen .

 • Maas1

  Je kunt de handelsgeest niet afstraffen,het zijn politieke beslissingen geweest,waarvan we wellicht leer geld moeten betalen.Namen doen er niet toe bovendien wat moet je er mee.

 • farmerbn

  Als die import eieren maar niet uit de legbatterij komen en gefinancierd zijn door onze vrienden van de rabo.

 • bankivahoen

  Maas1 : dat leergeld zullen we inderdaad moeten betalen met het verdwijnen van 2 derde van de legsector. Toch ben ik WEL voor naming en shaming , je kunt alles wel goedvinden en zelf naar de slachtbank lopen maar daar kies ik niet voor.

 • Almagro

  @bankivahoen, ik zal je een eind op weg helpen:
  Politici die bij de besluitvorming betrokken waren en geen eisen stelden aan de import maar steeds meer eisen stellen aan eigen producenten.

  Banken die deze projecten van de Poetin clan financierden maar hier de mond vol hebben over duurzaam en verantwoord ondernemen .

  NGO’s die de bek dicht houden maar hier geen mogelijkheid voorbij laten gaan om de sector zwart te maken.

 • f.p.zomer

  Gaat met de melk het zelfde gebeuren.Hier allerlei dure melkstromen met veel regels opzetten en over een paar jaar goedkope melk uit bv Oekraine halen.

 • Achso

  @ Zentsbeheer: ABN Amro heeft MHP gefinancierd. Dat is geen Putin clan, maar eigendom van een of andere minister van de Poroshenko maffiosi.

 • Tuig

  @bankivehoen, naming and shaming heeft geen enkele zin, ze doen niks illegaals. Als jij in het buitenland iets goedkoper kunt krijgen doe je het ook.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.