Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

AH stapt over op ten minste 1 ster Beter Leven-eieren

Albert Heijn (AH) verkoopt vanaf maandag 22 oktober alleen nog eieren die ten minste voldoen aan de productievoorwaarden van het Beter Leven-keurmerk 1 ster van de Dierenbescherming.

Het gaat dan om scharreleieren van legkippen die worden gehouden in stallen waar daglicht kan toetreden. De stallen zijn ook voorzien van een overdekte uitloop.

Vrijdag 19 oktober is daarvoor in Culemborg (Gld.) het startsein gegeven tijdens een bijeenkomst met onder meer enkele pluimveehouders, eierhandelaren Interovo en Gebr. van Beek en leveranciers van Albert Heijn. Ook de Dierenbescherming was aanwezig.

Lees verder onder de foto.

Pluimveehouder Roy Tomesen uit Doetinchem en (v.l.n.r.) Jamilla van Ouna (sourcing manager vers), Anita Scholen op Reimer (manager kwaliteit en duurzaamheid) en Annemarie Geerdes (Director Strategic Sourcing Fresh) geven het startsein voor de campagne ‘Van ei tot Z’. - Foto: Albert Heijn
Pluimveehouder Roy Tomesen uit Doetinchem en (v.l.n.r.) Jamilla van Ouna (sourcing manager vers), Anita Scholen op Reimer (manager kwaliteit en duurzaamheid) en Annemarie Geerdes (Director Strategic Sourcing Fresh) geven het startsein voor de campagne ‘Van ei tot Z’. - Foto: Albert Heijn

Eierketen in beeld

Onder de noemer ‘Van ei tot Z’ wil Albert Heijn niet alleen zijn klanten een duurzamer en gezonder ei bieden, maar ook de eierketen transparanter maken voor de klanten. “We willen onze klant en de pluimveehouders dichter bij elkaar brengen”, laat de grootgrutter weten.

De klanten kunnen op de website www.check-je-ei.nl van Albert Heijn de eicode van de eieren met 1 ster Beter Leven-Keurmerk intoetsen en zien en lezen bij welke pluimveehouder het ei is gelegd. Inmiddels zijn de gegevens van 19 pluimveehouders op deze site te zien. Ongeveer eenzelfde aantal pluimveehouders moet nog aan de site worden toegevoegd.

Albert Heijn startte 1,5 jaar geleden met zijn leveranciers dit traject. Overigens laat AH door zijn leveranciers ook de THT-data (tenminste houdbaar tot) op de eieren printen.

Het is belangrijk dat pluimveehouders dat durven te laten zien

Blockchaintechnologie

Een volgende stap is dat de supermarktketen met blockchaintechnologie de productieketen van de AH eigen merk-eieren inzichtelijk maakt. Het bedrijf gaat nog op zoek naar welke informatie uit de eierketen interessant kan zijn voor consumenten. Drie weken geleden introduceerde AH de blockchaintechniek als eerste bij sappen.

Pluimveehouder Roy Tomesen mocht samen met enkele medewerkers van Albert Heijn het startsein voor de campagne geven. Tomesen is groot voorstander van een transparanter keten: “Het is belangrijk dat consumenten kunnen zien wat er op pluimveebedrijven gebeurt. En het is belangrijk dat pluimveehouders dat durven te laten zien.”

Beter Leven Week

AH stapt juist aanstaande maandag over op deze minimumeis scharreleieren 1 ster Beter Leven-keurmerk, omdat dan de Beter Leven Week begint. De Dierenbescherming geeft dan extra aandacht aan dit keurmerk dat de Dierenbescherming in 2007 in het leven heeft geroepen.

Laatste reacties

 • tinusje

  nu nog BLK voor boeren...hard nodig....

 • Cornelis61

  Gaat de pluimveehouder hier ook wat extra's aan verdienen ? een toeslag voor de extra kosten met een leuke bonus voor het concept lijkt me meer dan wenselijk. Een pluimveehouder wil ook graag iets extra's boven de gemaakte kosten hebben. 1 ct. per ei voor de pluimveehouder is maar 2 euro voor de consument per jaar. Waar hebben we het over.

 • bankivahoen

  Nee, de extra winst is weer niet voor de boer. Over 2 jaar is 1 beter leven ster weer gewoon het batterij ei, kwa aanzien. Gaat in hoogste versnelling door, alleen trappen er altijd weer in.

 • Dirk - Thomas

  Mocht AH over een jaar, stiekem toch weer overgaan op legbatterij kippen eieren, zal AH inboeten op haar Marktaandeel. Maar de super kan ook eens tegen haar klanten zeggen, sorry, er zijn onvoldoende eieren in voorraad, de kip gaat nu haar rust periode in, over enige weken, zal de kip opnieuw, u voorzien van eieren. Maar dat geld ook voor fruit en groenten.

 • V

  Zo zo mag hij het startsein geven. Zit dan zeker wel een dik eierafzetcontract aan vast rechtstreeks met AH , als die handelaren daar tussen gaan zitten wordt het toch niks.

 • s.hit

  Hoe kan het toch dat hij weer op de voorgrond staat. Als er iemand is die niets op heeft met zijn collega's is hij het wel. ik wordt niet goed.
  en weer wordt er over de rug van de andere pluimveehouders mooi weer gespeeld!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.