Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:11 sep 2017

Update: ‘Wachttijd van twee weken bij BMC’

Voor fipronil-mest geldt bij verwerker BMC inmiddels een wachttijd van twee weken. Pluimveebedrijven komen steeds moeilijker van hun besmette mest af. Dat zegt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Twee weken geleden bedroeg de wachttijd nog 5 à 6 dagen. Er hing volgens BMC toen al 1.500 tot 2.000 ton fipronil-mest boven de markt.

Gerd-Jan de Leeuw van BMC bevestigt dat de wachttijd voor fipronil-mest is opgelopen, maar stelt dat BMC er alles aan doet om de mest zo snel mogelijk te verwerken. Eerder liet het bedrijf weten dat het per dag maximaal 350 ton besmette mest kan verwerken. Dat werd later bijgesteld naar maximaal 200 ton. Volgens BMC is momenteel 2.000 tot 3.000 ton fipronilmest nog niet verwerkt.

Rendac in Son ís ook ‘fipronil-mestadres’

Dat is opvallend, omdat dit volgens de NVWA BMC niet het enige adres is waar besmette mest naartoe mag. Ook Rendac in Son is als ‘fipronil-mestadres’ aangewezen. Daar wordt in de praktijk echter geen gebruik van gemaakt, zegt De Haan. Directeur Sjors Beerendonk van Rendac bevestigt dit. “We hebben tot nu toe geen besmette mest ontvangen. We hebben wel een vergunning hiervoor, maar voor het onschadelijk maken van kippenmest is directe verbranding (zoals bij BMC) een geëigender proces.”

Een andere factor die meespeelt is de hogere verwerkingsprijs. Beerendonk: “Ons tarief zal waarschijnlijk hoger liggen dan bij directe verbranding via een specifiek voor kippenmest ontwikkelde verbrandingsoven. Vanwege de fipronil-status van de mest moeten de eindproducten van ons verwerkingsproces namelijk ook worden vernietigd.” Over het precieze tarief en de verwerkingscapaciteit kon Rendac niets zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.